Szabad vasárnap: megszűnhet a munkavállalók kiszolgáltatott helyzete

Tarnai Richárd szerint az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásával megszüntethető lenne a munkavállalók jelenlegi, sokszor kiszolgáltatott helyzete a munkaadókkal szemben. A Pest megyei kormánymegbízott erről pénteken sajtótájékoztatón beszélt, miután a Munkástanácsok Országos Szövetségével és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével egyeztetett Budapesten.

Forrás: MTI

Tarnai Richárd azt mondta, az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat lényege, hogy visszaadják a kereskedelemben dolgozók szabadságának lehetőségét, azaz, mindenki maga dönthesse el, mit szeretne vasárnap csinálni.

Tavalyi adatok szerint Pest megyében az ellenőrzések 71 százalékánál azt tapasztalták, hogy a munkáltatók megsértik a vasárnapi munkavégzés kapcsán a munkavállalók jogait: vagy nem volt nyilvántartás-vezetés, vagy részleges volt, illetve hamis adatokat tüntettek fel – közölte. A munkavállalók jelenleg igen kiszolgáltatott helyzetben vannak – mondta a  KDNP-s politikus, aki hangsúlyozta: ha jogszabállyal rendezik a kérdést, és eleve kiveszik a vasárnapi munkavégzést, akkor ez kiszolgáltatott helyzet megszűnhet.

Tarnai Richárd kitért a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel összefüggésben azt mondta, a jogszabály életbe lépése óta nemhogy nem csökkent, de nőtt az éttermek forgalma, és némi bővülés tapasztalható a foglalkoztatottak körénél.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: támogatják a szabályozás bevezetését, annak kezdeményezői voltak tíz éve.

Visszataszítónak nevezte, ahogy multik és nagybefektetők azon aggódnak, mi lesz a munkavállalókkal. Ez felháborító cinizmus a részükről, az a megoldás, hogy fizessék meg normálisan a hét öt napján a dolgozóikat – jelentette ki, hozzátéve: egy női fizikai dolgozó átlagkeresete bruttó 121.500 forint, nettó 79.600 forint, eközben a létminimum ugyanezen kategóriában 87.500 forint.

Palkovics Imre szólt a szakszervezeti jogok megerősítésének szükségessége mellett is és azt mondta, szerinte nem kell tartani elbocsátásoktól sem.

Bubenkó Csaba, a hat éve alakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy az általuk kezdeményezett vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a munkaidő nyilvántartásakor, a munkaszünetek kiadásánál, a vasárnapi munkavégzésnél, a szabadság kiadásakor és a rendkívüli munkavégzés bérpótlékánál egyaránt történnek jogsértések.

Megállapította: a válságra való tekintettel a munkáltatók indokolatlanul létszámot csökkentettek, és sokszor pszichés nyomást gyakorolnak a munkavállalókra.

A kisebbik kormánypárt a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát november elején nyújtotta be az Országgyűlésnek. A törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben – így például szombaton – pedig időbeli korlátok közé szorítaná.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!