A vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása a magyar emberek sikere

A magyar emberek sikere és nem a KDNP-é a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása – értékelt Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón a parlamenti döntés után. A javaslatot jegyző kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: a most elfogadott jogszabály lényege, hogy szeretnék, ha mindenkire érvényes lenne, hogy vasárnap ne lehessen senkit munkára kényszeríteni.

Forrás: MTI

Harrach Péter kifejtette: a 200 négyzetméter alatti és családi vállalkozásban működtetett üzletek nyitva lehetnek. A törvényben rögzített kivételekkel biztosítani tudják azt is, hogy aki akar, vasárnap vásárolhasson. A dolgozó szülőknek ugyanakkor lehetőségük lesz a gyermekeikkel tölteni a vasárnapot, ezt szolgálja a családok érdeke is – mondta.

Cáfolta, hogy a javaslat a CBA-nak kedvező lenne, az érintett lánc üzleteinek 95 százaléka zárva lesz.

Most a kereskedelemben dolgozókra érvényes a rendelkezés, azt szeretnék, hogy előbb-utóbb mindenkire érvényes legyen a szükséges kivételekkel – tette hozzá Harrach Péter.

Szerinte nem kell elbocsátásoktól sem tartani, hiszen jelenleg is munkaerő-hiány tapasztalható a kereskedelemben. A gazdaság teljesítménye sem fog visszaesni, nem csökken a vásárlások mértéke, csak áthelyeződik majd. Az ellenzéki pártok és az érdekelt cégek részéről megjelenő riogatásokat valótlannak nevezte, s a 23 millió román munkavállalóhoz hasonlította.

Kérdésre jelezte: a kormány és a szakszervezetek is készítettek hatástanulmányokat és ezek nem támasztják alá az aggodalmakat. Azt javasolta, hogy figyelje mindenki „a valódi híreket" az elbocsátásokkal összefüggésben.

Kitért arra is, hogy törvényjavaslatot nyújtottak be Szatmáry Kristóf fideszes képviselőtársával, amely a Munka törvénykönyvében a vasárnapi munkavégzés bérpótlékát 50 százalékról 100 százalékra növelné.

Arról, hogy volt olyan KDNP-s aki nem szavazta meg a javaslatot, azt mondta, nem tud ilyenről, de ez véletlen lehetett és figyelmetlenségből történhetett, hiszen az előterjesztést valamennyi frakciótag aláírta.

Arról, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségé (VOSZ) népszavazást helyezett kilátásba és ehhez a DK is kapcsolódott azt mondta: a nagyvállalkozók és a párt összefonódása nyilvánvaló. Úgy gondolja, nem kell félniük egy ilyen népszavazástól, előbb-utóbb mindenki számára bebizonyosodik, hogy ez egy jó törvény és jó intézkedés. A magyar lakosság többsége szolidaritást fog vállalni azon munkavállalókkal, akik kénytelenek voltak eddig dolgozni, és most szabad vasárnapjuk van.

A parlament kedden szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben.

A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát – amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak – 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!