Az NGM nem számol forgalomkieséssel a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy elemzés született volna a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről a minisztérium megbízásából. Az NGM pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében azt is megjegyezte: a minisztérium illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. Az NGM egyben hiteltelennek nevezte a sajtóban megjelent - a minisztérium számára ismeretlen - tanulmány megállapításait és kockázati elemeit.

Forrás: MTI

Mint írták, a média által közöltekkel ellentétben nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt. Ebből következően az sem igaz, hogy nőnének a munkanélküli segélyekre fordított kiadások, illetve hogy az intézkedés járulék- vagy adóbevétel kiesést okozna. A tárca nem számolt, és nem is számol forgalomkieséssel a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt.

A közlemény szerint a sajtóban idézett tanulmány megállapításai és logikája talán 2011-ben még helytállóak lehettek volna, de ma már érvénytelenek. Abban az időszakban a gazdasági világválságnak, valamint a 2010 előtti kormányok felelőtlen politikájának köszönhetően a magyar gazdaság és társadalom még nem tudta volna ezt a kereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartó fontos lépést veszteségek nélkül kezelni. Azonban az elmúlt évek következetes, a gazdaság élénkítését célzó, valamint a munkahelyteremtést elősegítő politikájának eredményeként mára már a munkaerőpiacra és a költségvetésre gyakorolt negatív hatása a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes mértékben megszűnt.

Az NGM szerint a nemzetközi példák is bizonyítják - az Európai Unióban ugyanis Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban és Spanyolországban is korlátozzák valamilyen módon a vasárnapi nyitva tartást -, hogy az intézkedés a vásárlói szokások módosulásán kívül sem a fogyasztás mértékét, sem a turisztikai bevételeket, sem pedig a gazdaság egészét nem érinti hátrányosan. Ezzel szemben a kivételek meghatározásának következtében a kiskereskedőket, a kistermelőket és a piacokat jelentős helyzeti előnybe hozza, amelynek egyértelmű nemzetgazdasági hozadéka van.

A Népszabadság pénteki számában arról írt: készült hatástanulmány a vasárnapi boltbezárásról, egy 2011-es háttéranyag szerint a KDNP javaslata nyomán több mint tízezer ember veszítené el a munkáját, és közel 50 milliárdot vesztene a költségvetés.
 

A fogyasztóvédelem felkészült az ellenőrzésekre

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) felkészült a vasárnapi korlátozás ellenőrzésére a kereskedelemben – közölte az NFH az MTI érdeklődésére pénteken.

Közölték, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a fogyasztóvédelmi hatóságnak hivatalból és bejelentés alapján is van lehetősége ellenőrzéseket lefolytatni.

A felügyelőségek hivatalból szúrópróbaszerűen, illetve bejelentés alapján ellenőrizhetik, hogy a kereskedők betartják-e a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat – írták.

A fogyasztóvédelmi hatóság a jogszabályok által meghatározottak, továbbá eddigi gyakorlata szerint fog ellenőrizni, így egyebek között próbavásárlást végez, vagy helyszíni szemlét tart.

Az ellenőrzések pontos helyéről előzetesen nem adtak tájékoztatást.