Ha a baloldalon múlna, a boltok minden nap lehúzhatnák a rolót

A kormány célja, hogy a kiskereskedőket előnyben részesítse a nagy áruházláncokkal szemben – így reagált a Fidesz az MSZP és a DK a boltok vasárnapi zárva tartásáról tartott sajtótájékoztatóira. A Fidesz közleményében kiemelte: az új törvény a kiskereskedelemben dolgozóknak több pihenést és vasárnapi munkavégzés esetén több fizetést garantál, mindemellett hozzájárul a vendéglátóipar, a turisztikai, a sport- és szabadidős szolgáltatások bővüléséhez.

Forrás: MTI

A nagyobbik kormánypárt szerint ha a baloldalon múlik, a boltok nemcsak vasárnap, de minden nap lehúzhatnák a rolót. A sorozatos plázaépítésekkel tönkretették a kisboltokat és a magyar kiskereskedőket. Hangsúlyozták: Magyarország gazdaságilag egyre erősödik, 23 éves csúcson a foglalkoztatás, és uniós szinten nálunk az egyik legélénkebb a kiskereskedelmi forgalom. Az ország elég erős a vasárnapi pihenőnap bevezetéséhez és a munkavállalók jogainak erősebb védelméhez.

Tóbiás József MSZP elnök-frakcióvezető sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP vállalja, hogy legkésőbb 2018-ban, de ha lehet, korábban, a kormányalakítás utáni első intézkedései között lesz a szabad "vásárnap" megteremtése, a vasárnapi nyitva tartás visszaállítása. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton pártjuk csaknem száz településen tiltakozik a vasárnapi zárva tartás ellen. Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélekedett a dolgozók, a vásárlók és a vállalkozók is rosszabbul járnak azzal, hogy vasárnap nem nyithatnak ki a boltok.