Már most vasárnap sem lehetnek nyitva a benzinkutaknál működő üzletek

Már most vasárnap sem nyithatnak ki  a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az erről szóló törvénymódosítás. A jogszabály szerint azokra az üzemanyagtöltő állomások területén működő üzletekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, amelyek nem értékesítenek üzemanyagot.

Forrás: MTI

Szintén kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során az az üzlet, amely kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytat.

Ugyancsak hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása, amely szerint vasárnapra rendes munkaidő a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

A módosítás meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkavállalóknak vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, illetve meghatározza, hogy a munkavállalókat munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!