1956-ra emlékező kiállítás az MTI fotóiból

Forrás: MTI

1956 - Szabadnak lenni jó! címmel nyílt kiállítás kedden a budapesti Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban, a tárlat 56 fotóját a Magyar Távirati Iroda 1956-os forradalmat megörökítő felvételeiből a Terror Háza Múzeum szakemberei válogatták.

Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese a megnyitón kiemelte, hogy a kiállítás az MTVA és a Terror Háza Múzeum közös rendezése. Az 1956-os forradalom idején készült, emblematikus és kevéssé ismert fotókat bemutató tárlatról elmondta, hogy a szabadság napjait, a szabadságharc arcait ismerhetik meg a látogatók, de a képek révén az események kronológiája is megelevenedik.

Kiemelte: a kiállításon berendeztek egy alkalmi stúdiót is, a parlamenti stúdió élethű mását, amelyben korabeli iratok, tárgyak idézik meg a forradalmat, a helyiséget, ahonnan Nagy Imre beszédei elhangzottak.

A vezérigazgató-helyettes a tárlatot rendhagyónak nevezte, mert ezúttal nem a történeti áttekintésre, hanem a szabadság napjainak, óráinak, pillanatainak megmutatására vállalkoztak. A kiállítás címéről elmondta: azért esett erre a választás, mert „szabadság nélkül nem tudunk élni". Hozzátette, hogy a kiállítás egyben főhajtás is a forradalom áldozatai előtt.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója kiemelte: 1956 emlékezete a rendszerváltásig tabu volt, ám akkor annak története egyből „hivatalossá vált". Szerinte az 1989 utáni korszakot „a diktatúra örököseinek és a demokratikus ellenzéknek intellektuális élethalál harca jellemezte", így elmaradt a személyes történetek feldolgozása. Rámutatott, hogy a tárlat erre tesz kísérletet, visszatér oda, „ahonnan akkor, a szabadság első pillanataiban el kellett volna indulnunk".

Elmondta, hogy a november 10-ig látható tárlaton személyes történeteket mutatnak be, „örömöt, tétova vágyakozást, elszántságot és fájdalmat".

„Ezek az emberek áldozatukkal és bukásukkal a teljes huszadik századot változtatták meg" – fogalmazott, kiemelve, hogy a kommunizmus időszámítását 1956 előttre és utánra kellene tagolni.

A programigazgató beszédében köszönetet mondott MTI fotósainak is, akiknek a képét felhasználták: Müller Lajosnak, Munk Tamásnak, Bojár Sándornak, Samai Antóniának, Bányász Anninak, Kovács Ferencnek, Fényes Tamásnak, Fehérvári Ferencnek, Gárdos Péternek, Kulka Ernőnek és Jármai Bélának.

A kiállításhoz rendhagyó történelemórák is társulnak, amelyek a forradalom egyik helyszínén, a Magyar Rádió épületében működő Rádió és Televíziótörténeti Múzeumban idézik meg a kor hangulatát hangban és képben is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!