Bálint Sándorra, a „legszögedibb szögedire”, volt kereszténydemokrata országgyűlési képviselőre emlékeztek

Bálint Sándorra emlékeztek halálának évfordulója alkalmából hétfőn Szegeden. A hitvalló néprajztudós boldoggá avatásának folyamata 2005-ben indult el.

kdnp.hu – MTI

Gyulay Endre püspök a Bálint Sándor egykori szülőháza helyén állított emléktábla avatásán úgy fogalmazott, hogy a tudós a könyveivel, a tudásával – amelyek felhívják a figyelmet a magyar nép mély vallásosságára, ünnepeire – a mai napig hat ránk.

Hol jobbról, hol balról üldözték, de Bálint Sándor mindig kitartott a pápák által is hirdetett keresztény szociális világnézete mellett. Emberként, életvitelével, tudásával, vallásosságával, hűségével, szolgálatával egyaránt példakép – hangsúlyozta a püspök.

Az emléktábla-avatáson a baloldali városvezetés nem képviseltette magát, csak a Fidesz és KDNP képviselői, köztük Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke jelent meg.

Az emléknapon megkoszorúzták Bálint Sándor sírját az alsóvárosi temetőben és „legszögedibb szögedi” mellszobrát a Dóm téri Pantheonban. Az évforduló alkalmából 12-18 éves tanulók számára hirdettek vetélkedőt; a fiatalok háromtagú csapatokban dolgozzák föl néprajztudós életművét. Az emléknap ünnepi szentmisével zárult, amelyet Bálint Sándor boldoggá avatásáért tartottak a szegedi fogadalmi templomban.

***

Bálint Sándor 1904. augusztus 1-jén, született Szegeden. Az alsóvárosi paraszti életmóddal és az alföldi néphagyománnyal már gyermekkorában megismerkedett, később pedig kutatni kezdte. A középiskolát a szegedi piaristáknál végezte, majd a Ferenc József Tudományegyetemen magyar-történelem szakos diplomát szerzett. Ugyanott lett tanársegéd, később a néprajzi intézetben gyakornok majd 1934-ben magántanárrá habilitálták. Professzorként óriási erőfeszítéssel és odaadással vállalta az Alföld, különösen az alföldi szakrális néprajz kutatását. 1944-ben nyilvános rendkívüli egyetemi tanár, 1947-ben nyilvános rendes egyetemi tanárrá nevezték ki a néprajzi tanszékre. 1945-től '48-ig a KDNP elődpártja, a (Keresztény) Demokrata Néppárt nemzet- illetve országgyűlési képviselője volt.

1951-ben a kommunista hatóságok eltiltották az egyetemi oktatástól és csak 1957-től vállalhatott újra oktatói tevékenységet. A szocializmus éveiben is rendőri megfigyelés alatt állt, majd 1965-ben koholt vádak alapján felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 1966-ban nyugdíjazták. Bálint Sándor 1980. május 10-én közlekedési balesetben hunyt el.

Bálint Sándor boldoggá avatásának hivatalos egyházmegyei szakasza 2005-ben kezdődött el, majd a Positiot (Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis) 2013-ban nyújtották be a Szentek Ügyeinek Kongregációjához.