Biztos Fidesz fölény

kdnp.hu

A Fidesz szavazótábora azon a 25-30 százalékos tartományon belül mozog, amelyben 2006-os választások óta folyamatosan található - derül ki a Századvég és a Forsense által készített közvélemény-kutatásból.
Júniusban a megkérdezettek 63 százaléka ítélte meg negatívan a kormány tevékenységét (-6 százalék), és 56 százalék az ellenzékét (+3 százalék). Hosszabb idő után újra valamivel nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával a Fidesz szimpatizánsai (17 százalék), mint az MSZP-szavazók (15 százalék).

A megkérdezettek relatív többsége, 45 százaléka továbbra is támogatná a kormány leváltását, de ez egyben négy százalékpontos csökkenést is jelent a kormányváltók májusi táborához képest, s 10 százalékpontos csökkenést április óta.

A Századvég és a Forsense júniusi felmérésében - a korábbi hónapokhoz hasonlóan - két olyan kérdés is szerepelt, mely a korábbi kormányválsággal kapcsolatos. A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldása közül a válaszadók relatív többsége, 44 százaléka (-5 százalék) támogatná az előrehozott választásokat. A koalíció helyreállítása és a Gyurcsány Ferenc vezette kisebbségi kormányzás ugyanakkora, 14 -14 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött, míg a Gyurcsány Ferenc nélküli kisebbségi kormányzást, és a nélküle helyreálló koalíciót 6-6 százalék támogatná- olvasható a Fidesz honlapján.

A kutatás teljes anyaga elérhető itt érhető el.