Ha az EU keményen bánik polgáraival, akkor a bevándorlókkal sem tehet mást

Az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában Kovács Zoltán kormányszóvivő a jogi határzárral kapcsolatos újabb lépésekkel kapcsolatban azt mondta: ha az unió keményen bánik a saját állampolgáraival, akkor a bevándorlókkal sem tehet mást.

kdnp.hu – MTI

Kifejtette: március elejére készül egy olyan uniós javaslatcsomag, amelyet, ha elfogadnak, akkor minden uniós állampolgárt ki- és belépéskor regisztrálni fognak. Ha így bánik az unió a saját állampolgáraival, akkor az illegálisan érkezőkkel szemben sem lehet megengedőbb a szabályozás – mondta.

Hozzátette: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a bevándorlók Magyarországon beadják a kérelmet, majd „felszívódnak" és eltűnnek Nyugat-Európában.

Kovács Zoltán az állami vállalatoknál bejelentett több lépcsős, 30 százalékos béremeléssel kapcsolatban elmondta, első körben a MÁV és a Volán társaságok, valamint a posta dolgozói kapnak több bért, arról pedig a kormány kész tárgyalni, hogy később az önkormányzati társaságok dolgozói hogyan részesülhetnek fizetésemelésben.

Az OLAF-jelentéssel kapcsolatban a kormányszóvivő megjegyezte: most a magyar nyomozó hatóságok feladata, hogy derítsék ki a részleteket, a politikai felelősség azonban nyilvánvaló – mondta.