Jankovics Marcell halála - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti az alkotót

A 79 évesen elhunyt Jankovics Marcellt, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendezőt, kultúrtörténészt, írót, politikust az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti - közölte a minisztérium szombaton az MTI-vel.

MTI

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökét szombat reggel érte a halál. Jankovics Marcellt az MMA is saját halottjának tekinti.

A magyar kultúra meghatározó alakja 1941-ben született Budapesten. Népszerűségét animációs filmjeinek valamint lelkesítő előadói képességének köszönheti - áll az Emmi közleményében. Több alkotásáért magas rangú elismerésekben részesült: a Sisyphus című munkáját 1974-ben Oscar-díjra jelölték, Küzdők című alkotásával pedig 1977-ben elnyerte a cannes-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma-díját.

1994-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett. 2010. augusztus 1. és 2011. október 15. között a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága, 1998-tól a Magyar Művelődési Társaság elnöke volt.