A keleti partnerség az Európai Unió egyik legfontosabb politikája

Az Európai Unió csak a megfelelő szövetségesekkel lehet erős az új világrendben – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben.

kdnp.hu – MTI

– A világjárványt követően egy új világrend jön létre, és ebben az új világrendben új erőviszonyok jönnek létre. Ezen új erőviszonyok között pedig az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha képes arra, hogy sok szövetségest vonultasson fel maga mellett – nyilatkozta Szijjártó Péter David Zalkaliani georgiai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján. Tbilisziben Szijjártó elmondta, az EU egyik legfontosabb politikája a keleti partnerség program, s a magyar kormány támogatja Georgia uniós integrációját.

A külügyminiszter elmondta, egy magyar szakdiplomata a georgiai kormányban támogatja a folyamatot, az unió megfigyelő missziójában pedig további tizenöt magyar szakember van jelen. – Külpolitikai törekvéseink között számos közös pont van – tette hozzá, egyben megjegyezte, hogy Georgia NATO-csatlakozását is támogatja a magyar kormány, mint a külügyminiszter fogalmazott: a nem NATO-tagok közül, egy főre vetítve, Georgia járul hozzá a legnagyobb mértékben a NATO-műveletekhez, ezért megérdemli, hogy az észak-atlanti szövetség megnyissa számára tagsági akcióprogramját. Budapest szeretné azt is elérni, hogy nagy múltú keresztény országként Georgia az ENSZ emberjogi tanácsában is részt vehessenek.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter jelezte: több területen született megállapodás Budapest és Tbiliszi között. Egyebek között 135 millió dolláros (több mint 42 milliárd forint) hitelkeret megnyitására került sor a Magyar Export-Import Bank Zrt.-nél a két ország vállalatközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében, aláírtak egy kulturális megállapodást, valamint megegyeztek a felsőoktatási együttműködés fenntartásáról és bővítéséről. Szijjártó Péter köszönetet mondott a georgiai kormánynak, hogy engedélyezte az országban raboskodó második világháborús magyar hadifoglyok emlékművének felállítását, amelynek leleplezése ősszel lesz. Georgiában körülbelül 6700 magyar hadifogoly raboskodott, közülük körülbelül ötszázan vesztették életüket.

A tárcavezető elmondta: közös magyar–georgiai munkacsoportot hoztak létre, amely folyamatos figyelemmel követi a vírushelyzet alakulását, és jelentéseket készít arról, hogy mikor, milyen körülmények között válhat lehetővé a korlátozások enyhítése vagy feloldása a partnerek között. Rámutatott: a vírushelyzet alatt megerősödött a magyar–georgiai együttműködés, a magyar kormány 19 georgiai állampolgár hazatérését segítette, és engedélyezte a gyógyszeralapanyagok exportját a kaukázusi országba.

A sajtótájékoztatón David Zalkaliani georgiai külügyminiszter köszönetet mondott Magyarország évek óta töretlen támogatásáért.