Már éledezett az iparunk májusban a mélypont után

A legnagyobb súlyú járműgyártás szenvedte meg leginkább a járványhelyzet miatti csökkenést.

kdnp.hu – MTI

Jelentős volt májusban is a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása: ezt bizonyítja, hogy az ipari termelés mértéke ebben a hónapban több mint 30 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól, és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint is 27 százalékot meghaladó mértékű a visszaesés.

A Központi Statisztikai Hivatal mai gyorsjelentése szerint erőteljes csökkenés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, ugyanakkor a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása kisebb mértékben csökkent. A termelés az év első öt hónapjában 13,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Az adatokban azonban már az éledezés jelei is látszanak, hiszen az ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz viszonyítva 15,6 százalékkal növekedni tudott.

– Ez a várakozásoknál jóval kedvezőtlenebb adat is azt mutatja, hogy a kereslet helyreállása és az ipar újraindulása lassú folyamat lesz. A magyar iparban nagy súlyt képviselő járműgyártás továbbra is jelentős visszaesést mutat, ez pedig alátámasztja az ipar diverzifikációjának szükségességét, azaz a járműipar súlyának mérséklését – mondta az adatokról Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Szerinte a következő hónapokban az ipar teljesítménye fokozatosan javulhat, ám kérdés, hogy az ágazat, azon belül is különösen a járműgyártás teljesítménye mikor tud visszatérni a válság előtti szintre. Ez ugyanakkor nem csak a hazai folyamatoktól függ, a külső kereslet helyreállása nélkül nem lehetséges.