Megcsappant a nemzeti büszkeség

Forrás: Tárki

Az elmúlt három esztendőben csökkent a magyarságukra büszkék száma, derül ki a Tárki közvélemény-kutatásából. A nemzeti önérzet különösen a vállalkozók körében csappant meg, míg átlagosan az országban 3 százaléknyian vannak azok, akik egyáltalán nem büszkék arra, hogy magyarok, addig a vállalkozók körében ez az arány ma már 10 százalék. A hazafias érzelem az idős és a vallásos emberekben a legerősebb.

A Tárki felmérése a lakosság négyötöde büszke magyarságára, míg egy­ötödük egyáltalán nem vagy nem túl büszke rá. 2005-ben tízből négyen (40 százalék voltak nagyon büszkék arra, hogy magyarok, míg idén tízből hárman (32 százalék), így a három évvel ezelőtti felméréshez képest idénre 8 száza­lékpontnyit csökkent ez az arány, ugyanakkor 7 száza­lékpontnyit nőtt a nem túl büszkék aránya.
A lakosság háromnegyede – a 2005-ös eredményekhez hasonlóan – ha választhatna, szívesebben lenne magyar állampolgár, mint bármely más ország állampolgára. Az átlagosnál (43 százalék) magasabb a teljes mértékben így ér­zők aránya az idősek (55 százalék), a nyugdíjasok (54 százalék), a városban élők (48 százalék) és a magukat vallásosnak tartók (54 százalék) esetében.

2005-ben minden második válaszadó szeretett volna még büszkébb lenni magyarságára és fájt neki, hogy ezt nem teheti, s majdnem ugyanennyien fájlalták, hogy büszkeségérzetüket szégyenérzetük fogja vissza. Idén mind a büszkeséghiányt, mind a szégyent érzők aránya megnőtt.