Operatív Törzs: Az idősotthonokban is felütötte fejét a betegség

Az elmúlt 24 órában 11 embertársunktól kellett búcsút venni, és 78 fővel nőtt a fertőzöttek száma. Így már 895-re emelkedett a megbetegedettek száma.

kdnp.hu – magyarnemzet.hu

Az elhunytak közt van egy 49 éves férfi is, aki más krónikus betegségekben is szenvedett. Már 94-en vannak, akik gyógyultan otthonukba távozhattak – számolt be az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Sajnos, az idősotthonokban is felütötte a fejét a betegség, a Pesti úti intézményben négyre emelkedett az elhunytak száma – közölte Müller Cecília, aki figyelmeztetett a szociális intézményekben a látogatási tilalom fokozott betartására. Müller Cecília újra felhívta a figyelmet a látogatási tilalom szigorú betartására, ez a húsvét idejére is vonatkozik.

Emlékeztetett, a vírus az egész országban jelen van, de továbbra is Budapest és Pest megye adja a fertőzöttek kétharmadát, de valamennyi település érintett lehet. A Pesti úti otthonban a lakók felét már leszűrték, továbbra is jelen vannak az országos mentőszolgálat dolgozói, akik a lehető legszéleskörűbb intézkedéseket elvégzik. Az egészségügyi ellátásra külön is fókuszálni kell a szociális otthonokban, erre külön is ellenőrzést rendelnek el, hogy folyamatosan figyeljék a bent lakók állapotát – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, tegnap is jelentős mennyiségű egyéni védőeszköz érkezett Budapestre, öt géppel, a szállításukat végrehajtja a rendőrség. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályszegések száma – szavai szerint – emelkedik Budapesten és országszerte is, eddig 5998 esetben kellett szankcionálnia a rendőrségnek.

A rendőrség tegnap négy emberrel szemben indított eljárást, amiért 23 millió forintot vettek át egy személytől kézfertőtlenítő gyártására, ám erre a célra alkalmatlan szert állítottak elő. Kezdeményezték a letartóztatásukat – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes. A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Müller Cecília elmondta, a szociális intézményekben az egészségügyi ellátásra nagyobb figyelmet fognak fordítani, de az összes többi szabályt is ellenőrizni fogják. Szintén kérdésünkre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta, a többi országban kellő mennyiségű tapasztalat gyűlt össze, eddig egy helyen sem volt elkerülhető a tömeges megbetegedések szakasza, ami abból fakad, hogy minden megfertőződött személy 2-3 főnek tudja továbbadni a kórt. A nagyszámú megbetegedések létrejöttét természetesen próbáljuk elkerülni a korlátozó intézkedésekkel – tette hozzá.

Kiss Róbert azt mondta, állampolgári bejelentésre a rendőrök kiérkeznek a helyszínre, ha valaki azt látja, hogy a szomszédja csoportos találkozókat szervez vagy más módon szegi meg a korlátozó intézkedéseket, bejelentést a tehet 112-es számon – tájékoztatott. Szintén újságírói kérdésre elhangzott: a mentősök a gyorstesztek mellett a másik módszert, a laboratóriumi vizsgálatot is használják. Müller Cecília közölte, a fekvőbeteg intézmények kapacitásnövelése, átstrukturálása folyamatosan, a helyzetnek megfelelően változik.

Ugyanez vonatkozik a járványkórházak kijelölésére is. Hangsúlyozta, a sürgősségi ellátásokat továbbra is el kell végezni, ha nem ezt tapasztalják, forduljanak az illetékes szervekhez. A tisztifőorvos kiemelte, hogy a háziorvosi rendszer hiba nélkül működik. Elmondat azt is, hogy apró változások észlelhetők a vírus genetikai állományában, ám ez nem befolyásolja a fertőződést. Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta: a virológus szakemberek figyelik a vírus változásait, de ez nincs jelentőséggel még a fertőzőképességére, illetve a járvány terjedésére.

A rémhírterjesztés nemcsak különleges jogrendi időszakban, hanem békeidőszakban is bűncselekménynek minősül – húzta alá a rendőr alezredes. Példaként említette azt az álhírt, hogy Budapest kivezető útjait lezárták, ami jelentős rendőri erőt foglalt le, holott ez nem lett volna szükséges. Az álhírterjesztőket mostantól súlyosabb szankciókkal büntetik – tette hozzá. Tegnap egy újabb, 8. laboratóriumot is kijelöltek, és négy egyetem is végez laborvizsgálatokat – számolt be az országos tisztifőorvos. Elmondta azt is, hogy a főváros és Pest megye a leginkább érintett, aminek az a háttere, hogy ez a legsűrűbben lakott régió, és itt van a legtöbb intézmény.

A második legtöbb fertőzött a Nyírségben és a határok mentén van – tette hozzá. Az elvált szülők gyermekeikkel tarthatják a kapcsolatot, de a látogatás módjáról a feleknek kell megállapodniuk – jelentette ki Kiss Róbert. A rendőr alezredes azt mondta, a kórházparancsnokok jelenléte garancia arra, hogy fegyelmezetten osszák ki a védőfelszereléseket, de ahol szabálysértést tapasztalnak, azt jelentik. Kiss Róbert szerint a magyar rendőrség ellátja egy tranzitmatricával azokat a külföldi állampolgárokat, akik áthaladnak országunkon és egy térképet is kapnak, ahol láthatják, mely pihenőhelyeken állhatnak meg.

Az alkoholt is árusító üzletek előtt sokszor „kocsmahangulat” alakul ki, és nem tartják be a kijárási korlátozást sem – jelezték Vas megyéből. A felvetésre az alezredes elmondta, hogy a rendőrség fokozottan ellenőrzi ezeket a kereskedéseket. Kiss Róbert közölte: az idő előrehaladtával egyre inkább emelkedik a kijárási korlátozás megszegőinek a száma. Ezidáig közel hatezer rendőri intézkedés történt ezzel kapcsolatban, mely során 4008 figyelmeztetés, 857 esetben pedig helyszíni bírság született, és 1053 fővel szemben tettek feljelentést.

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa arról is tájékoztatott, hogy a rendőrség a hatóságilag elrendelt 15 401 házi karanténnal kapcsolatban idáig 507 fővel szemben tett szabálysértési feljelentést, 416 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 66 személyt figyelmeztetésben részesítettek. Elmondta azt is, hogy az üzletek korlátozott nyitva tartásával összefüggésben 68 esetben tettek feljelentést, 34 ember kapott helyszíni bírságot, 51 főt pedig figyelmeztettek.