Pannonhalmán találkozhatna Ferenc pápa és Kirill pátriárka

Forrás: MTI

A katolikus és az orosz ortodox egyház vezetője semleges területen találkozhatna egymással, amely Bari olasz város, Bécs vagy Pannonhalma lehetne – írta a La Repubblica olasz napilap.  

 A Ferenc pápa és Kirill pátriárka közötti történelmi találkozó hírét Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi felelőse jelentette be Rómában.

A La Repubblica vatikáni tudósítójának jelentése szerint az orosz ortodox egyház küldötte - a Ferenc pápával és a szentszéki államtitkárságon tartott találkozóit követően - kedd este, az olasz főváros orosz kulturintézetében egy könyvbemutatón kijelentette, hogy a Ferenc pápa és Kirill pátriárka közötti találkozó dátuma közeli lehet.

„Még nem a pápa oroszországi látogatásáról beszélünk, hanem egy ezt megelőző találkozóról semleges területen” – fogalmazott Hilarion. Hozzátette, a helyszínről még nem született döntés.   

A La Repubblica a lehetséges semleges helyszínek között a dél-olasz Barit említette, ahol orosz ortodox templom található, valamint Bécs városát és a pannonhalmi apátságot.   

Hilarion vatikáni látogatásával egy időben a moszkvai patriarkátuson Angelo Scola milánói érseket fogadták. Ferenc pápa november 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadja a Vatikánban. November végén Vincenzo Paglia érseket, a Család Pápai Tanácsának elnökét várják Moszkvába.