Provokálják a civil tömeget

Forrás: MHO

Bevallása szerint a Népszabadság „Orbántakarodj” című blogján talált forrás nélküli fényképre alapozva jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Ulrike Lunacek, hogy „nagyon erős antiszemita és EU-ellenes jelszavak voltak a békemenet plakátjain”. Az osztrák zöldpárti képviselő sajtófelelőse a Magyar Hírlapnak elárulta azt is, hogy meggyőződésüket a liberális Stop.hu értesülése is erősítette, miszerint a januári demonstráción „meg lehetett vásárolni a Jud Süß antiszemita film magyar fordítását”.

„Óriási csalódás, hogy egy olyan országra akarnak ismét vasfüggönyt ereszteni, amely mindig mindenkit befogadott, legyen az német, görög vagy zsidó” – mondta Csizmadia László, a Civil Együttműködési Tanácskozás elnöke. A békemenet egyik szervezőjeként tudatos sértésnek és provokációnak nevezte, hogy „a félmilliós tömegből valahonnan előrángatnak” egy fotót, holott a nemzeti megmozdulás mindenki számára láthatóan „csendes és méltóságteljes, szélsőségektől mentes volt”.

Egy szem házi készítésű, bizonytalan eredetű plakátra hivatkozva szajkózta hosszan az osztrák zöldpárti európai képviselő a brüsszeli meghallgatáson, hogy antiszemita jellege volt a békemenetnek. Ulrike Lunacek ezzel csak emelte a tétet, hiszen a nyugati balliberálisok az MSZP-s Göncz Kingával karöltve előzőleg hosszan ecsetelték, hogy EU-gyűlölő Fidesz-bérencek vonultak fel Budapesten. 

Az emberi és kisebbségi ügyeket szívén viselő, másságát nyíltan vállaló Ulrike Lunacek magyar ügyekben már nem először került félreérthető helyzetbe. Az alaptörvénnyel kapcsolatos júniusi európai parlamenti vitában a politikus a magyarországi zöldombudsmani rendszer átalakítása miatt fogalmazott meg súlyos kritikát. A zöldpárti EP-képviselő azonban utóbb kénytelen volt bevallani: olyat kér számon a magyar alkotmányon, ami saját országában nem létezik…