Rendezett viszonyokat kell teremteni az oktatásban - Sajtószemle

kdnp.hu

Harrah Péter szerdán interjút adott az MTV Ma reggel című műsorának. A frakcióvezető szerint a liberális örökség után rendezett viszonyokat kell teremteni az oktatásban, de ez nem jelenti azt, hogy egyfajta túlzottan poroszos modellt vezetnének be. Szerinte az oktatásügyben Vannak viták, de ezeket ideológiai-eszmei és a személyes ellentétek gerjesztik. Harrach Péter Hoffmann Rózsát szakembernek tarja. Szerinte a közoktatás területén rendben vannak a dolgok, a felsőoktatás területén lehetnek viták. Az indulatok azért szabadultak el, mert utóbbi területen komoly érdekek sérülnek. A vasárnapi nyitva tartás elleni indítványukkal szemben az az egyik fő érv, hogy elbocsátásokkal járna annak bevezetése. Csakhogy a kereskedelemben kevesebben dolgoznak, mint amennyi embernek kellene. Itt a munkaügyi felügyeletnek van dolga, a szektorban nem elbocsátásra van szükség, hanem munkaerő felvételére – szögezte le Harrach. A kettős állampolgársághoz köthető szavazati jogról kifejtette: egy eszmerendszert kell következetesen képviselni, itt helye egyértelműen a határozottságnak van. (http://www.hirado.hu/Hirek/2011/01/19/07/Harrach_szuk_a_mezsgye_a_liber…)

A dehir.hu interjút közölt Stágel Bencével, az IKSZ elnökével „Nem feljelentősdit játszunk!” címmel. Az interjúban a  médiatörvényről, a Való Világról, a diszkótragédiáról és a kommunista utcanevekről kérdezték a képviselőt. A diszkótragédia kapcsán Stágel Bence kifejtette: elhanyagolt terület a fiatalok iskolán kívüli szabadidős tevékenysége. Ismertette az IKSZ három pilléren nyugvó drogprevenciós tervét. A Való Világ kapcsán kifejtte: csúsztatás, hogy nem „feljelentősdit játszanak”, arról van szó, hogy felkaroltak egy ügyet, „Az is fontos, hogy a KDNP azzal a feltétellel szavazta meg az új médiatörvényt, hogy az új jogszabálynak hatékonyan kell maviselnie a családbarát média ügyét.” A kommunista utcanevek kapcsán elmondta: az EU elnökség felelősség is, nem engedhetjük meg magunknak, hogy „ha egy brüsszeli bürokrata felad egy levelet egy településre, akkor bármikor Lenin nevével találkozzon.” A költségek csökkentésére azt javasolják, hogy csak az érvényesség lejárta után, folyamatosan kelljen kicserélni az okmányokat. (http://www.dehir.hu/belfoldi-hirek/2011/01/18/132938/nem-feljelentosdit…)

Orbán Viktor szerdán ismertette az Európai Parlamentben a magyar EU-elnökség programját. Beszéde kezdetén azonban a zöld képviselők sajátos performaszt adtak elő, a miniszterelnök úgy reagált: otthon érzi magát. A képviselői vita a jelentős része a médiatörvényről, nem a programról szólt. A törvény kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott: ha a Bizottság kifogást talál, akkor módosítják a médiatörvényt, ez nem presztízskérdés. Éles hangon kifogásolta, hogy meg akarják kérdőjelezni a magyar nép demokratikus elkötelezettségét. A magyar soros elnökség programját támogatja az Európai Bizottság. (http://index.hu/kulfold/2011/01/19/kemenyen_biraltak_orban_mediatorveny…)

Az index.hu Orbán engedett Európának címmel értékelte a miniszterelnök strasbourgi szereplését. A cikk szerint Orbán Viktor azzal, hogy megígérte, az Európai Bizottság javaslatai alapján, ha szükséges, módosítják a médiatörvényt, megkötötte a megnyugvást hozó kompromisszumot. A vitában így is a legtöbb felszólalás a médiatörvénnyel foglalkozott, ugyanakko senki sem kezdeményezett szankciókat, a legnagyobb frakció, a néppárti pedig Orbán Viktor mellé állt, emlékeztetve a miniszterelnök módosítással kapcsolatos ígéreteire. Orbán Viktor azt sem hangsúlyozta, amit korábban, hogy a módosítandó részeket a többi, hasonló szabállyal rendelkező EU-tagnak is módosítani kelljen, viszont „kikérte magának azt, hogy lediktátorozzák. Ezzel igyekezett előre szétválasztani a vita kérdéseit, mintha lenne egy szakpolitikai és egy sajtószabadsággal összefüggő vetülete, és ezeknek közük sem lehetne egymáshoz. Valószínűleg ezzel megkezdte a törvény módosítását indokló, hazai közönségnek szánt kommunikációját is.”

A magyar elnökség programját „csont nélkül” elfogadta a parlamenten, a fő célokat az összes frakció támogatta. „Ez persze csak kis részben a magyar kormány sikere, a programról hónapok óta egyeztet a tanács és a bizottság is. (…) Figyelemre méltó viszont, hogy a magyarok által erőltetett témák sem keltettek komoly ellenkezést. Az energiabiztonság (új közép-európai gázvezetékrendszer építése), a roma stratégia elkészítése, vagy a balkáni országok integrációnak gyorsítása közül mind simán átment a parlamenten.” (http://index.hu/belfold/2011/01/19/orban_engedett_europanak/)

Tragikusnak tartja az MSZP elnöke Orbán Viktor szerdai Európai Parlament (EP) előtti szereplését. Mesterházy Attila szerint ha a kormányfő nem változtat stílusán, az Magyarország nemzetközi elszigetelődéséhez vezethet. A szocialista pártelnök az MTI-nek azt mondta, a plenáris ülésén az európai parlamenti képviselők is ízelítőt kaphattak „a miniszterelnök védjegyévé vált arrogáns, kioktató és cinikus stílusból”, amely azonban idegen az unió politikai kultúrájától és a nemzetközi kapcsolatokban megszokottól. Szerinte Orbán Viktor magatartásával csak ellenségeket lehet szerezni, holott Magyarországnak partnerekre lenne szüksége.
(http://www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/mszp_orban_tragikusan_szerep…)

A Népszabadság Orbán kizökkent államférfiú szerepéből – politológusok elemeznek címmel közölte az MTI összeállítását a miniszterelnök beszédének értékeléséről. A címben jelzett állítást kizárólag a Progresszív Intézet elemzője, Filippov Gábor fogalmazta meg. A másik két elemző (Szánthó Miklós, Nézőpont Intézet) és (Juhász Attila, Political Capital) úgy vélte, hogy az elnökségi program kifejezetten pozitív, támogató fogadtatásban részesült, a médiatörvényt ugyanakkor több esetben is éles hangvételű bírálat érte. (http://nol.hu/belfold/orban_kizokkent_allamferfiu_szerepebol_-_politolo…)

Miközben több muszlim többségű országban egyre csak gyarapodnak a keresztény felekezetek elleni erőszakos cselekmények, az Arab Liga közleményben utasította el nyugati demokráciák és a Vatikán felszólalásait, azokat külföldi beavatkozásnak nevezve az arab országok belügyeibe. A Liga 22 tagállama az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott konferencián utasította el az általuk bírálatnak nevezett nyugati nyilatkozatokat. (http://bombahir.hu/kozel-kelet/arab-orszagok-a-keresztenyekert-felszola…)

XVI. Benedek pápa elfogadta Mayer Mihály pécsi megyés püspök lemondását - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata szerdán az MTI-vel. (
http://hvg.hu/itthon/20110119_mayer_mihaly_pecsi_puspok)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!