Sajtószemle - Díszsírhelyet kapott a Székely himnusz zeneszerzője

kdnp.hu

Tényleg olyan béna szám-e a székely himnusz?

A nyárelő legnedvesebb napján avatták fel a Székely himnusz nagyon fiatalon meghalt zeneszerzőjének síremlékét Szegeden. Semjén Zsolttal, a kormány kereszténydemokrata fővadászával együtt érkeztünk a temetőbe, ahol évtizedekkel ezelőtt megtalálták a 90 éve, 26 évesen, tífuszban meghalt Mihalik Kálmán jeltelen sírját. Semjén a pokoli esőhöz képest vidáman nézett körbe, és a védjegynek számító mosolyát villogtatta. Szokás szerint klasszul állt rajta a sündisznócska-frizura, viszont dupla tokát növesztett, ami kormányzati férfiideálunkkal, Mikola Seriffel soha nem történhetne meg. Nyilván nem véletlen, hogy a mindig kavaró kereszténydemokraták a dögös Seriffet eldugták külföldre, az OECD vezetésébe.
http://index.hu/belfold/2012/05/22/tenyleg_olyan_bena_szam-e_a_szekely_himnusz/

Díszsírhelyet kapott a Székely himnusz zeneszerzője

Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök felszentelte Mihalik Kálmánnak, a Székely himnusz zeneszerzőjének díszsírhelyét kedden a szegedi Belvárosi temető kegyeleti parcellájában. Semjén Zsolt (KDNP) nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az ünnepségen úgy fogalmazott: a Székely himnusz a Szózat és a Himnusz mellett "harmadik nemzeti imánkká vált", nem jogi aktussal, hanem azért, mert az egyetemes magyarság és a székelység annak fogadta el.
http://kulturport.hu/tart/cikk/f/0/132806/1/kultura/Diszsirhelyet_kapott_a_Szekely_himnusz_zeneszerzoje?place=srss

Ki tartsa el a pártokat?

Orbán Viktor javaslata szerint a pártoktól a következő két évben megvonnák az állami támogatásokat. Az Index videó-összeállításában parlamenti képviselők – köztük Pálffy István – kommentálják a miniszterelnök elképzelését. http://index.indavideo.hu/video/Ki_tartsa_el_a_partokat

Fideszesek is beleborzongtak Orbán ötletébe

Orbán Viktor kíváncsi volt, mennyire veri ki a biztosítékot az ötlet - több kormánypárti képviselő szerint csak ezért dobta be, hogy a következő két évben megvonják a pártok állami támogatását. Bár a javaslat múlt heti kiszivárgása után a KDNP közleményben állt ki a kormányfő felvetése mellett, jelezve, hogy "a nehéz költségvetési helyzet indokolhatja a pártoknak járó állami támogatás átmeneti módosítását", egy a párt gazdálkodására is rálátó kereszténydemokrata politikus az [origo]-nak "durvának" nevezte a kezdeményezést és azt mondta, hogy "a kormányszövetség kisebbik pártjának maximális meggyőző erejét és tekintélyét kihasználva", minden lehetséges fórumon igyekeznek majd meggyőzni a miniszterelnököt, hogy álljon el a tervtől, mert az ellehetetlenítené a KDNP-t. Több kereszténydemokrata képviselő szerint az állami támogatás felfüggesztése az ellenzéki pártokkal ellentétben nem a választási kampány finanszírozása szempontjából lenne tragikus a KDNP-nek, hiszen az úgy is "csak papíron van külön a Fideszétől", hanem azért, mert a párt több fővárosi és vidéki ingatlant vásárolt az MFB 2008-as kedvezményes ingatlanhitel-konstrukciója segítségével, amelyek jelentősen eladósodott és hiteleit hónapról hónapra törlesztenie kell.
http://www.origo.hu/itthon/20120522-nincs-egyetertes-a-kormanypartokban-orban-partfinanszirozasi-javaslatarol.html

Hajlandó a pártok pénzének csökkentéséről tárgyalni az MSZP

Volt már példa az állami pártfinanszírozás csökkentésére, 2011-re ötpárti egyezség alapján a támogatás mértéke 15 százalékkal csökkent – érvelt Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő a további csökkentés mellett a Kossuth Rádióban. A kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese az Ütköző című műsor keddi adásában – Orbán Viktor kormányfő korábbi felvetéséhez hasonlóan – azt javasolta, a pártok fontolják meg, hogy a következő két évre érdemes-e az egész pártfinanszírozás kérdését úgy rendezni, hogy az állami forrás teljes egészében megszűnjön. Tóbiás József  MSZP-s parlamenti politikus szerint bár a pártokra költött évi két és fél milliárd forint megvonása népszerű intézkedés lehetne a lakosság körében, de azt is érdemes megjegyezni, hogy ugyanakkor a kormányzat plusz hat és fél milliárd forintot ad a Kossuth tér átépítésére.
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/05/22/12/Hajlando_a_partok_penzenek_csokkenteserol_targyalni_az_MSZP.aspx

Sokkal drágább szolgálati lakásba költözött Halász János

Havi 231 ezer forintért bérel egy ferencvárosi 59 négyzetméteres lakást Halász János parlamenti államtitkárnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Halász tavaly még egy majdnem százezer forinttal olcsóbb, és sokkal nagyobb hivatali lakásban lakott. Halász mellett két államtitkár lakhatásáról gondoskodik a tárca: Hoffmann Rózsa albérlete 230 ezer, Szőcs Géza lakhatása pedig 150 ezer forintba kerül havonta. Az állam havi maximum 231 900 forintot fizethet az állami vezetők lakhatására, vagyis Halász és Hoffmann épphogy csak belefér a keretbe.
http://www.origo.hu/itthon/20120522-havi-231-ezer-forintert-berel-lakast-halasz-janos-allamtitkarnak-az.html

Nagy Andor: kommunikációs hibákat vétett a kormány

Főleg kommunikációs hibákat vétett a kormány az Országgyűlés magyar-német baráti tagozatának elnöke szerint. Sokat hibázott az elmúlt két évben a kormánytöbbség, de ezek jó része kommunikációs hiba volt - fejtette ki Nagy Andor, az Országgyűlés magyar-német baráti tagozatának elnöke kedden Berlinben. A KDNP-s politikus a német-magyar barátsági szerződés aláírásának 20. évfordulója alkalmából a berlini magyar nagykövetségen rendezett ünnepség keretében tartott pódiumbeszélgetésen hangsúlyozta: a kormányoldal túl későn ismerte fel, hogy nem magyarázza el kellőképpen, mit miért tesz.
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/05/22/20/Nagy_Andor_kommunikacios_hibakat_vetett_a_kormany.aspx

Férfiak hajtják el az abortusztablettát

Hiába lehetne forgalomba hozni az abortusz-tablettát, alkalmazására mégsem lesz lehetőség - legalábbis Szócska Miklós szerint. Az egészség-ügyi államtitkár a tabletta körüli szakmai vitára hivatkozott, miközben a Szülészeti és Nőgyógyá-szati Szakmai Kollégium már 2005-ben állás-foglalást adott ki arról, hogy támogatja a hormon-háztartáson keresztül ható gyógyszer bevezetését, és véleményük azóta sem változott. A WHO is a széleskörű bevezetés mellett tette le a voksát. Felháborító, hogy megint csak az "okos" férfiak vitatkoznak a nők testéről - a többi között így fogalmazott a Patent Egyesület vezető jogásza az abortusztabletta bevezetése körül kialakult konfliktusról.
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=552689#null

Komoly vitát váltott ki a tranzakciós illeték a parlamentben

Aradszki András, a KDNP vezérszónoka szerint a tranzakciós adó bevezetése a következetes adópolitikát segíti elő, amely a munkát terhelő adók csökkentésének forrását a fogyasztási típusú adók emelésével teremti elő. Szerinte a politika helyességét a nemzetközi tapasztalatok is igazolják, Németországban és Svédországban is hasonló módon állították helyre a költségvetést.
http://mno.hu/belfold/komoly-vitat-valtott-ki-a-tranzakcios-illetek-1077986

Napirend előtti felszólalások

Tarnai Richárd, a KDNP képviselője Tormai Cécile és Horthy Miklós szobrának megrongálása, valamint egy focimeccsen ennek kapcsán megjelent transzparens ügyében arról beszélt, ez a stílus minden demokrata számára elfogadhatatlan kell hogy legyen. A politikus - Dániel Péter nevének említése nélkül - kijelentette, a két szobor leöntését Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök "rajongói köréhez" tartozó személy követte el.
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/05/22/10/Jobbik_legyen_2013_Horthy_ev__napirend_elotti_felszolalasok.aspx

Pálffy: szükség van a Klubrádió hangjára

Szükség van a Klubrádió jangjára – jelentette ki Pálffy István a KDNP frakcióvezető-helyettese a Megbeszéljükben. Pálffy István azt mondta, nem tudja, mit akar a Médiatanács, de az biztos, hogy csak a törvényes utakon lehet járni, e szerint vagy a kereskedelmi vagy a közösségi műsorszolgáltató lehet egy rádió. Szerinte az épp módosítás alatt álló médiatörvény nem alkalmas arra, hogy a Médiatanácsnak korlátlan hatalmat biztosítson.
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=142003

Súlyos dolgok történtek Magyarországon: miniszter is felelős lehet

Hende Csaba honvédelmi miniszter részletes vizsgálatot rendelt el annak kapcsán, hogy hírek szerint 2006 őszén a honvédség bizonyos eszközöket adott át a rendőrségnek tömegoszlatáshoz – jelentette ki Simicskó István államtitkár az m1 Ma reggel című műsorában. Hangsúlyozta: 2006 őszén szörnyű dolgok történtek, és ha valóban megtörtént az átadás, akkor meg kell, hogy álljon a politikai felelősség is. Az előző honvédelmi miniszternek, Szekeres Imrének ugyanis tudnia kellett arról, hogy ezeket az eszközöket átadták. Márpedig a régebbi törvények és a jelenlegi jogszabályok is tiltják, hogy honvédelmi eszközöket karhatalmi feladatokhoz, tömegoszlatáshoz használjanak - érvelt a kereszténydemokrata politikus.
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/05/22/07/Szornyu_dolgok_tortentek_Magyarorszagon_miniszter_is_felelos_lehet.aspx

Nem a 'vadbarmok', hanem az ellenzék ellehetetlenítése a cél

A korábbi lépések, vagyis az új választási törvénynek kifejezetten az ellenzéket sújtó szabályai, illetve a pártok állami támogatásának kilátásba helyezett megvonása után a kegyelemdöfést is megadnák a kormányváltásban reménykedő politikai erőknek azzal, ha a következő parlamenti választáson valóban csak azok vehetnének részt, akik előzetesen regisztráltatják magukat – nagyjából így összegezhető az általunk megkérdezett szakértők véleménye a Fidesz legújabb elképzeléséről. A regisztráció szabályait – ha valóban be akarják vezetni – a választási eljárási törvényben kell majd szabályozni, de egyelőre annak tervezete sem ismert. Forrásaink szerint többféle munkaanyag is készült már, de a regisztrációról korábban szó sem volt. Ez a kérdés felvetődött viszont a Political Capital áprilisi választási konferenciáján is, ahol a kormányoldalt képviselő Gulyás Gergely (Fidesz) és Salamon László (KDNP) azonban rébuszokban beszélt.
http://nol.hu/belfold/20120523-az_ellenzek_totalis_ellehetetlenitese_a_cel

Szócska Miklós nem tilthat, van tabletta

Az egészségügyi államtitkár, bár nagyon szeretne, valójában nem tud szívességet tenni a kereszténydemokratáknak. Noha Nagy Kálmán KDNP-s képviselő és Harrach Péter frakcióvezető „noszogatására” sietett bejelenteni, hogy Magyarország elutasítja az úgynevezett abortusztabletta alkalmazását, az egészségügyi jog szerint tulajdonképpen már ma is használható a vegyület. A szakmai eljárásrend ugyanis már évek óta a terhesség megszakításának lehetséges technikái közt sorolja fel a tablettát. Eddig csupán az alkalmas vegyület gyógyszerhatósági regisztrációja hiányzott. Ez a regisztráció történt meg május közepén.
http://nol.hu/belfold/20120523-van_tabletta

'Lázár szava Orbán szava lesz'

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János a kormányüléseken a miniszterelnök mellett foglal helyet. Az államtitkár szava „papír” nélkül is Orbán Viktor szava lesz a tárcák felé: azaz Lázár nemcsak kéréseket fogalmazhat meg, hanem adott esetben a miniszterelnöki akarat közvetítőjeként utasításokat is adhat államtitkároknak és minisztereknek, és számon is kérheti rajtuk a feladat elvégzését, ami egy-egy törvényjavaslatban manifesztálódhat – mondta forrásunk, aki a miniszterelnökségi politikai kormányzás mechanizmusát a humán csúcstárca esetével világította meg: szerinte Réthelyi Miklós minisztersége alatt például a KDNP-s Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár „hátrányt szenvedhetett”, ha nem jutottak el hozzá a kormányülésen elhangzott instrukciók, esetleg az oktatási törvények megtervezése előtt a konkrét miniszterelnöki elvárások, célkitűzések. Ez viszonylagos „önjáróságot” jelentett – de ez nem volt korlátlan, mert végül az államtitkár szembesült a miniszterelnöki akarattal, illetve a Fidesz-frakció ellenállásával, és sokfrontos politikai harcot folytatott. (Az új humán csúcsminiszter, Balog Zoltán erősebb-határozottabb egyéniség, mint elődje volt.)
http://nol.hu/belfold/20120523-_lazar_szava_orban_szava_lesz_