Slachta Margitról neveznék el a Nemzeti Szociálpolitikai Intézetet

Slachta Margitról, az első magyar női országgyűlési képviselőről nevezné el az idén létrejött Nemzeti Szociálpolitikai Intézetet az LMP határozati javaslata, amelyet az ülésen Ungár Péter ismertetett.

kdnp.hu - MTI

A javaslatot azzal indokolta: Slachta Margit azt képviselte, hogy a gondoskodás nem magán, hanem politikai kérdés, amit az államnak kell megszervezni. Emellett - folytatta - felszólalt az otthongondozás állami támogatása mellett, és a szegénység társadalmi okaira is rámutatott. Úgy vélte: ha Slachta Margit most lenne képviselő, akkor támogatná, hogy - a gyermekek otthongondozási díjához hasonlóan - az idősek otthongondozási díja is elérje a minimálbért.

A kormány nevében Fülöp Attila (KDNP), szociális ügyekért felelős államtitkár támogatta a javaslatot. Hangsúlyozta: a koronavírus járványban a kormánynak még inkább kötelessége, hogy segítse a szociális terület működését. Szerinte ezért is fontos, 2021. január 1-jétől - Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság jogutódjaként - Nemzeti Szociálpolitikai Intézet a koordinálja, lássa el az állami szociális ellátórendszer számos feladatát. Úgy vélte: Slachta Margit neve követendő példaként emlékeztet a gondoskodás és a közösséghez tartozás értékére, és arra, hogy a magyar nemzetet és a keresztény eszméket védeni kell, ha pedig baj van, akkor nem széthúzni kell, hanem összefogni.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka méltatta Slachta Margit életútját, hangsúlyozva, hogy az első női országgyűlési képviselő 1945 előtt náciellenes, 1945 után pedig kommunistaellenes volt.  

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka fontos, szimbolikus kezdeményezésnek nevezte, hogy az intézetet Slachta Margitról nevezzék el. Igazi kereszténydemokratának nevezte Slachta Margitot, és jelezte azt is: az által alapított női szerzetesrend, a Szociális Testvérek Társasága is hozzájárult a névhasználathoz.

Az általános vita lezárása után az előterjesztő, Ungár Péter azt mondta, minden hozzászóló - ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt - egyetértett abban, hogy ezt az intézetet elnevezzék az első női képviselőről.