Soltész Miklós: egymilliárdos kormányzati támogatással újul meg a velemi Avar Szálló

Egymilliárd forintos kormányzati támogatással megkezdődött a velemi Avar Szálló felújítása; az épületet kormánydöntéssel a katolikus egyház, a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába adták – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón a Vas megyei településen.

kdnp.hu - MTI;Fotó: MTI / Varga György

Soltész Miklós közölte: az épületegyüttes felújítás után ifjúsági szállásként, zarándokszállásként, lelkigyakorlatos házként, a környéke pedig táborozóhelyként működhet, valamint egyéb turisztikai lehetőségeket is nyújthat.

Hozzátette: a korábban szebb napokat megélt, jelenleg üresen álló, a térség ikonikus épületének számító Avar Szálló megújulva segítheti a Kőszegi-hegység természeti értékeinek bemutatását, a felújítás pedig munkát adhat az építőiparban tevékenykedő helyi vállalkozók, mesteremberek számára.

Soltész Miklós

Az államtitkár elmondta, a felújítás a tervek szerint két ütemben zajlik és várhatóan 2023 nyaráig tart, a befejezéséhez pedig ha szükséges, újabb támogatás is érkezhet.

Soltész Miklós szólt arról is: Kőszegen több egyházi épület felújítása is megkezdődött, ezek közé tartozik a Jézus Szíve templom tornyának és tetőszerkezetének rendbetétele, de jutott támogatás a Kálvária-templom és a Szent Vér kápolna megújítására is.

Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: Vas megyében jól használják fel azokat a támogatásokat, amelyeket a magyar templom-felújítási program nyújt, több vasi település templomának felújítása zajlik, ezzel párhuzamosan pedig a Magyar falu programban is elérhetőek olyan támogatások, amelyek vallási és közösségi helyek megújítását szolgálják.

Emlékeztetett arra, hogy Celldömölkön például nemrég adták át a volt bencés kolostor épületét, amely szintén leromlott állapotban volt és ma már az állami szerepvállalásnak köszönhetően ismét a kisváros dísze.