Üdvözli a NOE a kormány CSED emeléséről szóló döntését

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) üdvözli a kormány a CSED emeléséről szóló döntését, amely olyat tesz lehetővé, amire korábban nem volt példa: a gyermeket vállaló édesanyák 2021. júliusa után több pénzből gazdálkodhatnak a gyermek megszületését követően, mint azt megelőzően – írja az egyesület közleményében.

kdnp.hu – MTI

Az édesanyák bruttó jövedelméből csak a SZJA-t vonják le, így korábbi nettó jövedelmüknél is több áll majd rendelkezésükre. A CSED az a támogatási forma, amely a legnehezebb, legsebezhetőbb időszakban segíti a családokat, amikor olyan kiadások adódnak, amelyeket korábban kevesebb bevételből kellett finanszírozni.

Ez a helyzet változik meg most, hiszen a jövő év júliusa után magasabb jövedelemből gondoskodhatnak a kicsiről, mint amennyi a munkajövedelmük volt – olvasható a közleményben.

A nagycsaládosok számára külön öröm, hogy a CSED és a négy gyermeket vállaló édesanyák SZJA-mentessége „összeér”, így a negyedik gyermeküket vállaló édesanyák nettó bérük helyett már a teljes bruttó bérüket megkapják, így ez sokak számára ösztönzően hathat arra vonatkozóan, hogy a harmadik után a negyedik gyermeket is vállalják. Aki a gyermekvállalás előtt 350 ezer forintos bruttó bérrel rendelkezett (nettó: 232.750 Ft.), az elsőtől a harmadik gyermeke megszületését követően 297.500 forintot vihet haza, a negyedik gyermek megszületését követően pedig már 350.000. forintot.

A közlemény hangsúlyozza: a kormányzat családok támogatása iránti elkötelezettségét jelzi, s ezzel a családok bizalmát erősíti, hogy a járvány okozta gazdaságilag nehezebbé vált időszakban nem csupán megőrizték az addigi családpolitikai intézkedéseket, a CSED emelésével pedig egy újabb elemmel gazdagodott az édesanyák által igénybe vehető kedvezmények sora.