Üzenet a Wall Streetről: „Makó alatt van Európa energiatitka!”

kdnp.hu

Dél-kelet-Magyarország hagyma- és fokhagyma földjei alatt rejtőzik Európa egyik legjobban őrzött energiatitka, egy hatalmas földgáztartalék, ezt sokáig elérhetetlennek tartották – írja a The Wall Street Journal Europe. A makói földgázvagyont a világ egyik legnagyobb nem hagyományos lelőhelyeként emlegetik. A koncessziós kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. úgy becsüli, hogy a koncessziós területe körülbelül 1,2 billió köbméter földgázt tartalmaz. Ez háromszor annyi, mint Nagy-Britannia bizonyított földgázkészlete – írja az újság.

2007. májusban a Falcon megkapta a kitermelési koncessziót a magyar kormánytól mintegy 100 ezer hektárra, ez az egyik legnagyobb koncesszió, amelyet valaha is adtak Európában.

A washingtoni Jamestown Alapítvány elemzése szerint a makói földgáz iparszerű kitermelése 2011-től várható 2012-től kezdődően évente 10 milliárd köbméteres teljesítménnyel. Összehasonlításul: az európai gázfogyasztás negyedét fedező orosz Gazprom tavaly 548,5 milliárd köbméter földgázt termelt. Magyarország éves gázfogyasztása 14-15 milliárd köbméter.

Forrás: mr1-kossuth.hu

Kommentár:

A Kereszténydemokrata Néppárt határozottan ellenezte a gázmező koncesszióba adását, közleményben szólította fel a kormányt, hogy az ország érdekében alapvetően vizsgálja fölül Magyarország földgázellátásának stratégiai kérdéseit, különös tekintettel a földgáztárolás kérdésére. A KDNP minden erejével azon lesz, hogy megakadályozza Magyarország újabb darabkájának gyarmatosítását, azt, hogy üveggyöngyökért herdálják el hazánk, nemzetünk kincseit, most éppen egy földgázmezőt, amikor a gáz ára sosem látott magasságokba emelkedett, hatalmas terheket róva minden magyar családra. Emlékeztetünk mindenkit, hogy a legpusztítóbb gyarmati kizsákmányoló technikák között szerepeltek a koncessziós szerződések.

A közlemény teljes szövege itt olvasható.