Új kórházépületeket kap a főváros

A fővárosi egészségügy megújítását célzó Egészséges Budapest program legújabb szakaszában 11 milliárd forintot kapnak az intézmények új épületek tervezésére és a már meglévők felújítására. A tavaly decemberben aláírt szerződések több százezer négyzetméternyi területre vonatkoznak, és nemcsak a fekvő-, hanem a járóbeteg-ellátást is érintik.

kdnp.hu – MTI

Hazánk történetének legnagyobb kórházfejlesztési időszakát éljük, az Egészséges Budapest programban (EBP) 11 milliárd forintot fordít a kormány kórházépületek felújításának és építésének tervezésére – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere tegnapi sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós elmondta, tavaly decemberben aláírták a beruházásokhoz szükséges tervezői szerződéseket, ezek összesen 381 498 négyzetméter területre vonatkoznak, ami negyven­nyolc épület felújítását és harminc vadonatúj épület tervezését jelenti. Emlékeztetett, 2017-ben 40 milliárd forintot fordított a kormány az EBP-re, 2018 végén pedig kihirdették az Észak-pesti és Dél-pesti Centrumkórház tervpályázatát, valamint modernizálták a Budavári Egészségügyi Szolgálatot. Új kórházépületeket kap a főváros

A miniszter az idei fejlesztések kapcsán példaként említette az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet, ahol két új épületet is terveznek 26 ezer négyzetméteren, az Országos Onkológiai Intézetet, ahol onkodiagnosztikai központot hoznak létre, valamint a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet, ahol új, 472 négyzetméteres épületet kap a gyermekosztály. Az Uzsoki Utcai Kórház forrást kapott új onkológiai, logisztikai, krónikus és rehabilitációs épület tervezésére, a Szent Margit Kórházban egy új, 12 ezer négyzetméteres épület tervezése kezdődhet meg, és a nővérszállót is felújítják. Kásler Miklós felhívta a figyelmet, hogy a fejlesztések az egészségügy minden szegmensét érintik, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban például nemcsak a fekvőbeteg-osztályt újítják fel, hanem 14 ezer négyzetméteres új járóbeteg-épület is készül.