Videóüzenetben figyelmeztet az előírások betartására Kásler Miklós

Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterere augusztus 10-én 14 órakor a Facebook-oldalán videóüzenetben szólt Magyarország lakosaihoz. A miniszter aggódását fejezte ki a magyar polgárok egészségi állapota, a járvány fokozódása miatt, s kilátásba helyezte, hogy ha az emberek nem tarják be a szabályokat, akkor a hatásos védekezés érdekében a jelenleg érvényben levő enyhe szabályozások felülvizsgálatára, módosítására is sor kerülhet.

kdnp.hu – magyarnemzet.hu

A miniszter aggodalmát kifejezve tájékoztatta a polgárokat arról, hogy a világon mért statisztikai adatokkal párhuzamosan hazánkban is fokozódik a járványveszély. Kásler Mikós figyelmeztetett arra, a járványhelyzet nem múlt el, a vírus itt van közöttünk, veszélyeztetve mindenkit. Az utóbbi napokban nőtt a fertőzések száma, több embert kezelnek koronavírussal a kórházakban, megnőtt az intenzív osztályon, lélegeztetőgépes ellátásra kényszerülő betegek száma is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértői a napokban kimutatták, hogy a vírus jelen van a szennyvízben is, ami szintén a fertőzésveszély fokozódására utal.

A tárcavezető utalt arra, hogy a nyári szünidőben, a szabadságok alatt csökkent az állampolgárok fegyelmezettsége. Egyre kevesebben viselik a maszkokat az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, pedig a vírus a zárt terekben terjed a legkönnyebben, leggyorsabban. Az engedélyezett szabadtéri rendezvényeken rendszeresen torlódás alakul ki a mosdók környékén, ami szintén növeli a tömeges fertőzés veszélyét. Kásler Miklós szerint jelenleg a távolságtartás, a korlátozások betartása a szeretteink és honfitársaink védelmében mindennél fontosabb, s kitért arra is, hogy a rokonlátogatásoknál, hozzátartozóinkkal való kapcsolattartásnál is tartsuk be a járványügyi előírásokat.

A miniszter kijelentette, aggodalommal töltik el a jelenlegi fertőzöttségi mutatók, pedig a magyar polgárok korábban bizonyították fegyelmezettségüket, érettségüket. Kásler Miklós arra kér minden magyar polgárt, vigyázzon magára, vigyázzunk egymásra! Ezzel párhuzamosan a miniszter nyíltan megfogalmazta, ha a fertőzöttségi adatok továbbra is romlanak, ha a polgárok veszélyhelyzeti, fertőzésmegelőzésre vonatkozó fegyelmezettsége nem javul, akkor a a megfelelő védekezés érdekében felmerülhet a jelenlegi korlátozások, szabályozások szigorítása is.