Simicskó István: elengedhetetlen a honvédség folyamatos fejlesztése

A honvédségnek választ kell találnia a jövő kihívásaira, hiszen így garantálható a magyar emberek biztonsága – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter, a KDNP alelnöke szerdai veszprémi előadásában, a Pannon Egyetemen. A honvédelmi miniszter „Biztonság – a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudsz tenni a hazádért?” című előadásában beszélt a honvédség jövőjéről.


Simicskó István, honvédelmi miniszter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke (MTI Fotó: Botár Gergely)

A kereszténydemokrata miniszter közölte: a hagyományos katonai kihívások mellett a „virtuális térben zajló háborúk korában” elengedhetetlen a honvédség folyamatos fejlesztése. 

Ezt szolgálja, hogy a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként megfogalmazódtak a legfontosabb fejlesztési irányok, megalkották a honvédelmi életpályamodellt, megújult az önkéntes tartalékos rendszer, létrejött a honvédelmi ösztöndíjprogram – mondta. Simicskó István kiemelte, a huszadik század „borzalmait” követően a remélt békeidőszak helyett további fegyveres konfliktusok, terrortámadások korát éljük. A második világháború óta 300 fegyveres konfliktus zajlott le, 30 millió ember vesztette életét – tette hozzá.

Közölte: nagy kihívást jelent, hogy a legmodernebb technológiai eszközöket használják a terroristák is, ráadásul elmosódik a határ a háború és a béke között és sokszor az ellenfél beazonosítása is nehézséget jelent. Számtalanszor „kívülről finanszírozott, irányított politikai erők avatkoznak be” – fogalmazott.

A honvédelmi miniszter „Biztonság – a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudsz tenni a hazádért?” című előadásában beszélt arról is, hogy három pilléren nyugszik a honvédelmi törvény: ezek a honvédség, a NATO, valamint az állampolgári elkötelezettség. 

Kitért arra, hogy jelenleg 13 külföldi országban teljesítenek szolgálatot a magyar katonák, Irakban 150 magyar katona van jelen, a tervek között szerepel a létszámuk 200-ra emelése.

Hangsúlyozta: az életpályamodell részeként egyebek mellett emelték a katonák illetményét, valamint a katonák lakhatási támogatásban is részesülnek. 

„Szükség van a fiatalokra, akik egészséges nemzettudattal szolgálják a honvédséget” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.