SZENT II. JÁNOS PÁL PÁPÁRÓL ELŐBB TERET NEVEZTEK EL, MA PEDIG LELEPLEZIK A SZOBRÁT MISKOLC-DIÓSGYŐRBEN

2020.10.22.

A miskolci KDNP javaslatára 2013-ban teret neveztek el Szent II. János Pál pápáról Diósgyőrben; 2020. október 22-én pedig dr. Ternyák Csaba egri érsek leleplezi és megáldja a Szentatya szobrát a diósgyőri templomkertben, amit a Szinva patak választ el a pápáról elnevezett tértől.

42 éve ezen a napon mutatta be székfoglaló szentmiséjét a néhai Szentatya, ezért október 22-e Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapja.

IIJP

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének KDNP-s és Fideszes többsége a 2013. december 11-i testületi ülésén fogadta el a kereszténydemokrata frakció azon kezdeményezését, hogy Miskolc-Diósgyőr városrészben, az úgynevezett "kis szilvamag" terület elnevezése II. János Pál pápa tér legyen. Így a néhai Szentatya emlékét Miskolcon azóta egy tér őrizni.

2010-ben az ún. Zöld nyíl villamosprojekt következtében az egykori diósgyőri Községházával szembeni területen nyolc épületet bontanak le. Utána évekig a terület beépítetlen, rendezetlen volt.

A KDNP-s képviselők akkor azt hangsúlyozták, hogy városképi szempontból fontos a terület, hiszen ott Diósgyőr új főtere alakulhat ki. Kérték, ne kerüljön újra beépítésre a terület, hanem ott egy park alakuljon ki.

A miskolci kereszténydemokraták 2012-ban álltak elő a javaslattal, hogy a városban közterületet kerüljön elvevezésre a XX. század egyik legnagyobb formátumú emberéről, II. János Pál páráról. Mikolai Vince diósgyőri plébános javasolta Molnár Péter frakcióvezetőnek, hogy a templomhoz közeli, a Szinva patakon túli terület lehetne egy tér, s azt el lehetne nevezni a pápáról.

A KDNP azon kezdeményezését, hogy a bontások után üresen álló területet II. János Pál pápa térnek nevezzék el támogatta a Diósgyőri Római Katolikus Egyházközség, de az Egri Főegyházmegye is, hiszen Főtisztelendő Ternyák Csaba Érsek Atya és Főtisztelendő Palánki Ferenc Püspök Atya is örömmel fogadta a kezdeményezést, amit Miskolc polgármestere, Dr. Kriza Ákos és a miskolci Lengyel és Német Nemzetiségi Önkormányzat is támogatott.

A villamosvonal meghosszabbítása miatt lebontott házak helyén évekig autók parkoltak, teljesen rendezetlen, méltatlan volt a terület. Mivel a KDNP kezdeményezte a park kialakítását, előbb az Építési Szabályzatot kellett módosítania a Közgyűlésnek. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésnek 36/2013. (X.28.) önkormányzati rendelete alapján a „kis szilvamag” elnevezéssel illetett terület Miskolc MJV Építési Szabályzatban zöldterület-közpark rendeltetésű területként került szabályozásra. Ezzel teremtődött meg a helyzet arra, hogy a miskolci képviselőtestület a közterület elnevezésének, a házszámozás rendjének és a művészeti alkotások közterületen történő elhelyezésének szabályait rögzítő 18/2010. (VI.2) önkormányzati rendelete alapján elfogadja azt a KDNP-s határozati javaslatot, hogy – az ingatlan-nyilvántartásban a művelési ág közterületté történő átvezetését követően – a II. János Pál pápa tér elnevezést adja a Szinva parti területnek.

A FIDESZ-KDNP-s városvezetés időszakában előbb egy ideiglenes térrendezésre került sor, majd egy nagyobb volumenű projekt keretében megkezdődött a tér végleges kialakítása. Így létre fog jönni Diósgyőr új főtere.

A Diósgyőri Római Katolikus Plébánia a terület elnevezése után megfogalmazta, hogy szobrot szeretnének állítani az egykori Szentatya emlékére a róla elnevezett téren. A mai napon – ami Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapja – dr. Ternyák Csaba egri érsek a Szentatya nevét őrző tér mellett, a teret határoló Szinva patak túloldalán, a diósgyőri római katolikus templom kertjében leleplezi a pápa egész alakos szobrát.

 

Molnár Péter
KDNP-s önkormányzati képviselő,
a KDNP frakció vezetője

meghivo

A Szűz Mária Szent Neve Templom, Miskolc- Diósgyőr facebook oldalon

láthatók a fényképek, amelyek pár napja, a szobor megérkezésekor készültek.

szobor

 

szobor

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!