A magyar nemzet akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad [+galéria]

A magyar nemzet akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad – hangsúlyozta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülésén pénteken Budapesten. Semjén Zsolt kitért arra, hogy a külhoni magyarság megerősítéséhez szükség van az identitás megerősítésére, aminek egyik legfontosabb eleme az oktatás támogatása.


Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke mond beszédet a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülésén a fővárosi Várkert Bazárban 2017. november 10-én. (Fotó: Váli Miklós)

A kormányfő helyettese azt mondta, a nemzetpolitika területén átgondolt kereteket és bejáratott, cizellált intézményrendszert dolgoztak ki az elmúlt években.

Úgy fogalmazott: mindent megtettek, ami szükséges és lehetséges volt.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy a külhoni magyarság megerősítéséhez szükség van az identitás megerősítésére, aminek egyik legfontosabb eleme az oktatás támogatása. Ez kiterjed a bölcsődéktől kezdve egészen a felsőoktatási intézmények támogatásáig.

Megemlítette a Szülőföldön magyarul programot, amelynek keretében minden magyar iskolába járó gyermek személyre szóló támogatást kap, és kitért a tematikus évekre.


A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülése a fővárosi Várkert Bazárban 2017. november 10-én. Szemben középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b2), Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak koordinációjáért felelős kormánybiztos (b), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j2) és Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára (j). (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Szólt arról, hogy a soha nem látott gazdasági fejlesztések indultak a külhoni területeken, ami jó a külhoni magyarságnak, az ottani többségi nemzetnek, és a gazdasági fejlődés nyomán jó Magyarországnak is, azaz összességében mindenki nyer.

Megvalósult a nemzet közjogi egyesítése, megvan az egymilliomodik új magyar állampolgár, jelen pillanatban a regisztrált új állampolgárok száma egymillió ezernyolcszázötvenkilenc – közölte a miniszterelnök-helyettes.

A tanácskozás a program szerint zárónyilatkozat elfogadásával fejeződik be.

Tekintse meg a konferencián készült fotógalériánkat!

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülése