Palóc Világtalálkozót rendeznek péntektől Bátonyterenyén

Kovács László, a szervező Tar Lőrinc Baráti Kör elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy sok ezer embert várnak a Gyürky-Solymossy-kastélyba a palócok nagy közös rendezvényére, amelyen a világnak is meg akarják mutatni Palócföldet, és a fiatalokkal is meg akarják ismertetni nagyszüleik, dédszüleik színes, hagyományokban gazdag életét, mindennapjait.

Forrás: MTI

A pénteki nyitónapon szó lesz a palóc regevilágról és történelemről, kortárs palóc költők és írók tartanak könyvbemutatót. Előadást tart a rendezvényen Papp Lajos, Varga Tibor és Mónus József, Hazajáró közönségtalálkozót szerveznek Jakab Sándorral, a III. Palóc Világtalálkozó védnökével. Levetítik Durai Miklós filmjét a palócokról, és pénteken kötik meg a palócföldi önkormányzati szövetséget is.

Szombaton és vasárnap palóc alkotók mutatkoznak be a világtalálkozón, tart a palóc ízek gasztronómiai fesztiválja, megrendezik a népdal- és népmesemondó verseny döntőjét, és bemutatják a palóc lakodalmast.

A fesztivál ideje alatt 82 településről hat táncegyüttes, nyolc népi zenekar, 26 egyéni előadó és 43 kórus lép fel Bátonyterenyén. Vasárnap ökumenikus istentisztelettel kezdődik, és gálaműsorral zárul a program.

Kovács László elmondta, hogy a palócok földjén a Felvidéket, Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét értik, ezen felül a délvidéki, Szerbiához tartozó Kupuszina települést, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

A III. Világtalálkozót Bátonyterenye önkormányzatával és civil szervezetekkel szervezi a tari székhelyű Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!