Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun megye: 5 kereszt
Baranya megye: 12 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 4 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

A szakadék szélén - A népességfogyás okai és megállítása

Dr. Benda József: A szakadék szélén - A népességfogyás okai és megállítása c. kiadvány bemutatójának időpontja 2015. november 3., 18:00, helyszín: Piarista Gimnázium, Tanácsterem (V. ker. Piarista köz).

Program:

Tervezett program:
18.00 - Dr. Mészáros József elnök, Barankovics István Alapítvány, főigazgató, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság
18.15 - Varga Csaba szociológus a Stratégiakutató Intézet ügyvezetője: A népességmegtartás új módja
18.30 - Idézetek a frissen megjelent könyvből. Elmondja: Kratofil Ottóné, a KOVÁSZ Egyesület irodalmi csoportjának vezetője
18.45 - Dr. Benda József bemutatja a könyv lényeges üzeneteit, válaszol a felmerülő kérdésekre
19.00 -  A könyv kedvezményes vására, kötetlen beszélgetés, szendvics vacsora

Részvételi szándékát jelezze november 2-ig a 323-0607-es telefonszámon vagy az iroda [kukac] barankovics.hu e-mail címen.

Dr. Benda József: A szakadék szélén - Demográfiai krízis és cselekvési terv a magyar népesség egészséges fejlődéséhez

Magyarország népessége nemzetközi összehasonlításban a leggyorsabban fogyatkozók közé tartozik. Társadalmunk egy beláthatatlan következményekkel fenyegető krízis küszöbére érkezett. Ha nem tudjuk megállítani a tendenciát, pár éven belül felborul a társadalmi egyensúly, veszélybe kerül a nyugdíjrendszer, az egészségügy, a közoktatás.

Mindössze 2-3 év áll rendelkezésünkre, hogy a születések zuhanó trendjét megfordítsuk. A népes Ratkó korosztály unokái ma 32-40 évesek, de az őket követő szülőképes korosztály létszáma feleződik, így a fordulat lehetősége végérvényesen megszűnik, és a krízis kezelhetetlenné válik.

A népességfogyást eddig pénzügyi-gazdasági-szociálpolitikai dimenzióban próbáltuk kezelni, de a beavatkozási kísérletek a folyamatot sem megállítani, sem visszafordítani nem tudták. A tanulmány a fiatal generációk szocializációs folyamatában ragadja meg a népességfogyás mozgató rugóit.

Kutatásaink szerint az elsődleges és a másodlagos szocializáció anomáliái mutatkoznak meg a zuhanásszerű népességfogyásban, - a nemzetközi felmérésekben kimutatott - érték-, és kapcsolati válságban, az együttműködési kultúra, a társadalom összbizalmi szintjének alacsony fokában, a kirekesztő, szélsőséges gondolkodásban és az általános elégedetlenségben is.

Fejlődés lélektani és neurológiai kutatások feltárták, hogy az elsődleges szocializáció, a kora gyermekkori anya-gyermek kapcsolat minősége meghatározza a felnőtt érzelmi stabilitását, kapcsolódási-, kötődési-, intellektuális teljesítő képességét, szociabilitását. A népmozgalmi adatok szerint az 1950 után megvalósított erőszakos iparosítás, a nők tömeges munkába állítása megfosztotta a csecsemőket a harmonikus anya-gyermek kapcsolatoktól. Ez a folyamat súlyos kötődési zavarokat okozott a felnövekvő nemzedékekben, amely azóta, generációkon keresztül gyűrűzik tovább.

Ezt a terhet iskolarendszerünk gyermek-, és családellenes működése tovább növeli, amit több mint 100 éve vizsgálnak hazai és nemzetközi tanulmányok százai. Pedagógiai kultúránk nem a személyiség, a morális értékek tiszteletét közvetíti gyermekeinknek, hanem ellenkezőleg, "érték- és érzelem romboló, pszichopatizáló hatású". Az iskolákban tilos a mozgás, a beszéd, a társas együttérzés, egymás segítése, a kapcsolatok ápolása, vagyis éppen azokat a kompetenciákat blokkolja nevelési rendszerünk, amelyek a párválasztás, az együttélés és a gyermekgondozás, a családi élet legfontosabb alappilérei.

A tanulmány megállapítja, hogy a népesség gyarapodásához, társadalmunk egészségesebb mentális működéséhez az egyetlen út: kapcsolati kultúránk rehabilitációja, társadalmunk bizalmi szintjének emelése a gyermek-, családbarát iskolarendszer kialakítása.

A könyv a Barankovics István Alapítvány kiadásában jelenik meg.