Gyermekjogi mesekönyvet mutatott be Rétvári Bence

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára fontosnak tartja, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megismerkedhessenek a jogaikkal és kötelezettségeikkel. A KDNP alelnöke kedden Zebegényben, a Napraforgó Óvodában tartott sajtótájékoztatón bemutatta Az elveszett madártoll című gyermekjogi mesekönyvet, amelyről azt mondta, hogy kiadása európai szinten is példaértékű kezdeményezés.


Novák Krisztina, Az elveszett madártoll című gyermekjogi mesekönyvet kiadó Integrált Jogvédelmi Szolgálat jogvédelmi biztosa és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke (Fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence hozzátette, hogy 20 ezer példányban jelent meg a könyv és mind a 4500 magyar óvodába eljuttatták abból a célból, hogy a gyermekek már óvodás korban találkozzanak olyan kérdésekkel, amelyek életük során fontosak lehetnek.


(Fotó: Váli Miklós)

Beszélt arról is, hogy Boldizsár Ildikó tavaly megjelent kötete gyermeki szóhasználattal, mesés formában mutatja be, melyek egy ember jogai és kötelezettségei. Hozzátette: ezek közé tartozik például az emberi méltóság, egymás tisztelete, a tulajdonjog, az egészséghez, az egészségügyi ellátáshoz való jog.


(Fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár kiemelte, hogy a mesekönyv már a kiadás kezdetén nagyon sikeresnek bizonyult, hiszen a kötet iránt már nemzetközi érdeklődés is van: szeretnék lefordítani és megjelentetni más nyelveken is.


(Fotó: Váli Miklós)

Novák Krisztina, a kötetet kiadó Integrált Jogvédelmi Szolgálat jogvédelmi biztosa elmondta, hogy az elmúlt fél évben 19 megyét látogattak végig a könyvvel és 2500 óvodapedagógust képeztek ki a mesekönyv helyes használatára. Hozzátette, a mesék az alapjogokra épülnek, de másod- és harmadgenerációs jogok is megjelennek benne, például a tanuláshoz, a vallásszabadsághoz való jog, vagy kötelezettségként az idős emberek tisztelete.


(Fotó: Váli Miklós)

Novák Krisztina beszélt arról is, hogy fontosnak tartják az egyéni jogok minél korábbi megismertetését a gyermekekkel, mert így felnőttkorukban már jobban értik, hogy mikor sértik meg mások jogait. A jogvédelmi biztos kitért arra, hogy decembertől kereskedelmi forgalomban is kapható lesz a mesekönyv.


(Fotó: Váli Miklós)