Harrach Péter: a gazdasági bizottság foglalkozzon a silányabb élelmiszerek ügyével

A KDNP azt javasolja, hogy a parlament gazdasági bizottsága foglalkozzon a silányabb minőségű élelmiszerek ügyével – közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pénteken Visegrádon, a kormánypártok háromnapos kihelyezett frakcióülése utáni sajtótájékoztatón. A KDNP egy másik javaslatáról, a családi csődvédelemről a frakcióvezető kifejtette: némi módosítás szükséges, hogy még jobban működjön az intézmény.Harrach Péter kifejtette: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata megállapította, hogy a nagy élelmiszerláncok különbséget tesznek a nyugat- és a kelet-európai fogyasztók között, akik eltérő minőségű árut kapnak. „Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül” - hangsúlyozta.

Szlovákia hasonló megállapításra jutott, és a visegrádi országok (V4) – Magyarország és Szlovákia mellett Lengyelország és Csehország – már jelezték is a problémát az Európai Bizottságnak – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Harrach Péter egyúttal szorgalmazta, hogy a vásárlók keressék a jó minőségű magyar termékeket.


Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője (b) és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett visegrádi tanácskozásáról tartott sajtótájékoztatón 2017. február 16-án. (Fotó: Koszticsák Szilárd – MTI)

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tájékoztatón kérdésre azt fűzte hozzá, hogy az ügyet „mélységesen megalázónak”, felháborítónak és tűrhetetlennek tartja, hiszen arról van szó, hogy ugyanaz a termék a német polcokon jobb minőségű, mint itt. „Ez nem fogyasztói ízlésekkel magyarázható, hanem ide a vacakot hozzák, mert nektek az is jó lesz” – fogalmazott.

Szerinte az európai uniós eljárások lassúsága miatt a magyar fogyasztóvédelemnek is lépnie kell az ügyben – a boltok polcaira kitett, ám a feltüntetettnél gyengébb minőségű termékeket össze kellene szedni –, és erőteljes magyartermék-reklámozásba kell kezdeni.

A KDNP egy másik javaslatáról, a családi csődvédelemről szólva Harrach Péter azt mondta: némi módosítás szükséges, hogy még jobban működjön az intézmény.

Jelenleg ugyanis túl bonyolult az eljárási rend, és a bankoknak is sok nem elektronikus úton teljesítendő feladatuk van, ami nemcsak munkaigényes, hanem egyfajta ellenérdekeltséget is szül – fejtette ki. Kezdeményezik ezért a nyomtatványok egyszerűsítését, további javasolják, hogy ne a magánember, hanem a Családvédelmi Szolgálat feladata legyen a hozzáférhető adatok begyűjtése. Azt is indítványozzák, hogy lazítsanak a jelentkezés feltételein, például változtassanak a vagyon és a tartozás arányán – közölte a kereszténydemokraták frakcióvezetője.