Harrach Péter: a hitelességet a cselekedetek mutatják [+videó]

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint „a politikai erők egy része” hataloméhségében hízeleg a választóknak. A választóknak való hízelgés a 13. havi nyugdíj visszaadásának ígérete – Harrach Péter így értékelte Botka Lászlónak a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének szerdai ígéretét, miszerint kormányra kerülésük esetén visszaadják a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíjakat.


Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője

„A farkas éhségében hízeleg a bárányoknak” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialisták egyszer már elvették a 13.havi juttatást a nyugdíjasoktól.

Kitért arra is, hogy a szocialisták kormányzásuk idején úgy módosították a vonatkozó szabályozást, hogy az induló nyugdíj 8 százalékkal alacsonyabb volt, mint előtte. A nyugdíjasokat hátrányosan érintő intézkedések között kitért arra is, hogy háromszorosára nőtt a gáz ára, s külföldiek kezébe kerültek a patikák, multik nyerészkedtek az idősek gyógyszerein.

Harrach Péter reagált a szocialisták rezsicsökkentésről szóló nyilatkozatára is, miszerint Európában az utóbbi két évben felére csökkent a gáz ára, de a kormány mégis ugyanazzal a drága tarifával adja a magyar embereknek, „ez pofátlan nyerészkedés”. A kormánypárti politikus a megfogalmazást a közéletben eluralkodó sajátos stílusnak tartotta, amelynek tartalma ugyanakkor hazugság.
 


 

Idézte az Eurostat jelentését, amely szerint az unión belül a magyar gázárak az alacsonyabbak között vannak, s kitért a május 15-i HVG-ben megjelentekre is, miszerint a gáz ára a negyedik, az áram ára a második legalacsonyabb az unióban. Ennek fényében „enyhén nem hiteles” a szocialisták nyilatkozata.

Harrach Péter kiemelte: a hitelességet a cselekedetek mutatják, s a 2018-as költségvetésben az élelmiszerek áfájának csökkentése, 3 százalékos nyugdíjemelés, a gazdasági növekedés fényében nyugdíjprémium kifizetése szerepel. Szerinte ezek a megfelelő üzenetek a nyugdíjasoknak.

Az EP-határozatára a hetedik cikk szerinti eljárásról Magyarországgal szemben újságírói kérdésre úgy reagált: mindenkinek fájdalmas lenne, de nem hisz a megvalósulásában.

Ez egy folyamat kezdete, „megküzdünk és remélem meg is nyerjük” – fogalmazott Harrach Péter.