A határon túli gyermekek korai fejlesztését segíti a kormány [+galéria]

Első alkalommal rendeztek konferenciát Kárpát-medencei magyar szakemberek számára a családközpontú kora gyermekkori intervencióról. A fogyatékossággal élők segítése illeszkedik abba a nemzetpolitikai programba, amely támogatja a határon túli magyarok köznevelését – hangsúlyozta Soltész Miklós, az EMMI államtitkára. A kereszténydemokrata politikus hozzátette: a szakmai segítség fejlesztése nagyon fontos a fogyatékossággal élő határon túli gyerekek számára.


Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A családközpontú kora gyermekkori intervencióról első alkalommal rendezett pénteken konferenciát Kárpát-medencei magyar szakemberek számára az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) és a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft., a VVSI Sport Hotelben. A tanácskozáson magyar szakemberek osztották meg tapasztalatukat, elsősorban Székelyföldről meghívott vendégekkel.

Az I. Kárpát-medencei szakmai tapasztalatcsere című szimpóziumon a határon túli és anyaországi szakembereket Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke köszöntötte, a magyarországi korai fejlesztéssel kapcsolatos helyzetről pedig Czeizel Barbara, korai fejlesztésért felelős miniszteri biztos tartott előadást.


Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós államtitkár elmondta: – A határon túli magyar családok számára is nagy gondot és nehézséget jelent egy speciális nevelési igényű kisgyermek gondozása, ezért fontos, hogy segítsünk, jelen esetben a székelyföldi szakembereknek a fejlődésben, információátadásban. Akik pedig visszatérve már nem csak a magyar anyanyelvű, de a többségi társadalom számára is hasznos tudás birtokában lesznek.

A kereszténydemokrata államtitkár később a Kossuth Rádiónak elmondta: később kevesebbe kerül a fejlesztés, vagy akár az élete annak az embernek, mert kevesebb egészségügyi ellátásra szorul, akkor ez többszörösen is megtérül egy társadalomnak. A magyar kormány ezt szeretné a határon túli magyaroknak is megadni.


Soltész Miklós, az EMMI államtitkára, a KDNP alelnöke, Czeizel Barbara miniszteri biztos és Pap Ágnes, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) ügyvezetője (KDNP Fotó: Váli Miklós)


Soltész Miklós, a program egyik példájaként említette, hogy nemrég a Máltai Szeretetszolgálat Beregszászon is elkezdett gyermekkori fejlesztéssel foglalkozni. A segítség alapja azonban a szakemberképzés, hangsúlyozta az államtitkár. „Az a tudás, amit megszereztünk itt Magyarországon, azt tovább adjuk nekik is, erősítjük ezzel a helyben maradást is, de hozzáteszem, egyben erősítjük az ott élő többségi nemzettel is a kapcsolatot" – sorolta a kereszténydemokrata politikus.

Az államtitkár hozzátette, a fejlesztés fontos része, hogy az egészségügyi és szociális hálózatok is együttműködjenek.


Czeizel Barbara, korai fejlesztésért felelős miniszteri biztos (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Czeizel Barbara, korai fejlesztésért felelős miniszteri biztos felvázolta annak a 6 milliárd forintos projektnek a céljait és eddigi eredményeit, amely a fejlődési kockázatok korai kiszűrését hivatott elérni. „Nem szabad megtörténnie annak, hogy egy problémával született kisgyerek és családja, születését követően az egészségügyből kikerülve magára marad" – nyomatékosította a szakember, felvázoltva az elérendő ideális helyzetet: „Rögtön be kell kapcsolódnia a szociális ágazatnak, és minimum a szociális juttatásokat és az információt kellene biztosítania a család és a többi szakember számára. Mindemellett tovább kellene vinnie a következő állomásig, például a pedagógiai szakszolgálatig, ahol az ellátást, a pszichodiagnosztikát, fejlesztéseket, ellátásokat megkapja a kisgyerek. Egészen az iskoláskorig kell végigkövetni ezt a folyamatot, melyhez rendszerszintű együttműködés szükséges. Ennek egyébként kiváló alapjai a védőnők, akiknek nagyobb kompetenciát szükséges biztosítani" – fejtette ki a miniszteri biztos.


Tekintse meg a konferencián készült fotógalériánkat!

Konferenciát tartottak a határon túli gyermekek korai fejlesztésének segítéséért