20 éve avatták Szent Istvánt az ortodox egyház szentjévé

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka 2000-ben hirdette ki első királyunk szentként való tiszteletét az ortodox egyházban. Erre emlékezett ma Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Arszeniosz Kardamakisz metropolita a Fejér megyei Beloianniszban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerdán a Fejér megyei Beloianniszban tett látogatást Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, illetve magyarországi és közép-európai exarcha társaságában (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Semjén Zsolt különösen fontosnak nevezte a keresztény cvivilizáció védelmében a keleti és nyugati kereszténység együttműködését. Ennek az együttműködésnek a központi alakja, szimbóluma Szent István király - mondta.
    
A miniszterelnök-helyettes közölte:

Magyarország mindig tudta, hogy Konstantinápolyból kapta a kereszténységet, és erre a térítésre építette Szent István a nyugati keresztény missziót. Magyarország a nyugati kereszténységhez tartozik, de soha sem tagadta meg a keleti kereszténységet.

Az a szolgálat, amelyet a konstantinápolyi egyetemes egyház tesz a világban, az a teljes kereszténységet szolgálja - mondta.

Semjén Zsolt Beloianniszban

Semjén Zsolt részt vett I. Bartholoamaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka 20 évvel ezelőtti látogatását megörökítő emléktábla leleplezésén a Szent Demeter-templom udvarán.

Az ortodox pátriárka magyarországi látogatása során I. István királyunkat - a római katolikus egyházhoz hasonlóan - a görögkeleti egyház is a szentek sorába emelte.

A kormanyfő helyettese részt vett Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, magyarországi és közép-európai exarcha főpapi liturgiáján is.

Semjén Zsolt Beloianniszban

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!