Állíts egy keresztet a békéért!

A Kereszténydemokrata Néppárt arról határozott, hogy követve elődeink hagyományát útmenti keresztek állítására buzdítja mindazokat, akik ezáltal is szeretnék kifejezni békevágyukat, és az orosz-ukrán háború befejezését szorgalmazzák.

A kereszt jelképe annak a civilizációnak, amiből az európai és benne a magyar kultúra kivirágzott, ugyanakkor a keresztény hit lényege sűrűsödik benne össze: Jézus Krisztus halála és feltámadása.

Szent István korától a templomok tetején és az útszéleken álló keresztek emlékeztettek arra, hogy hová tartozunk, hogy kereszténységünk közös pont minden magyar számára.

Kereszteket állítottak elődeink járványok, éhínség és fegyveres konfliktusok idején is.

Keresztet a békéért

A kereszt mint jelkép egyfajta összekötő kapocs volt, a reményt és menedéket jelentette a tatárdúlás és a török hódoltság idején és a XX. század második felében a kommunista diktatúra alatt is, amikor még a nyomát is el akarták törölni mindazoknak, akik bátran megvallották hitüket.

A rendszerváltozás utáni időszak egyik legnagyobb eredménye, hogy a hit és vallás megélése, gyakorlása szabaddá vált. 2010 óta különösen nagy hangsúlyt fektet a kormány arra, hogy az egyházakat segítve keresztény gyökereink megerősödjenek.

Míg Európa nyugati felén templomokat zárnak be és alakítanak át szórakozóhelyekké, leszedetik a kereszteket az iskolák és közintézmények faláról, a kereszténységük miatt meghurcolják azokat, akik tanúságot tesznek hitükről, addig nálunk új lendületet kapott a felekezeti oktatás, egyházi közösségeink, templomaink megújulnak. Nagy megerősítést adott ehhez a 2021-ben megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Ferenc pápa részvételével, és óriási jelentőségű, hogy a katolikus egyházfő az idén tavasszal újra hazánkba látogat.

A szomszédunkban dúló háború egyre kilátástalanabbá válik, Európa nagy része nem a béke előmozdításán dolgozik, hanem egyre pusztítóbb fegyvereket szállít és ezzel tovább növeli a szenvedést. Minden jóérzésű embernek, de különösen a keresztényeknek feladata, hogy a béke emberei legyenek, tegyenek meg mindent a saját lehetőségük szerint, amivel a békét előmozdíthatják.

Ezt a szándékot tükrözi a Kereszténydemokrata Néppárt Állíts egy keresztet a békéért! kezdeményezése, amellyel mindenkit csatlakozásra hívnak az orosz-ukrán háború tombolása közepette. Folytassuk azt a hagyományt, amely őseinket is megerősítette, a XXI. században is állítsunk modern kereszteket! Latorcai Csaba a KDNP főtitkára ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Ez hitvallás is egyben, kiállás hitünkért, meggyőződésünkért, minden egyes kereszt felújítása egy-egy „igen” az életre, tanúságtétel Krisztus mellett.

A kezdeményezéshez az allitsegykeresztetabekeert [kukac] kdnp [pont] hu (allitsegykeresztetabekeert[at]kdnp[dot]hu) e-mail címen jelentkezhetnek a csatlakozni vágyók.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!