Aradszki András: Csökkenteni szükséges a szén-dioxid kibocsátású szenes erőművek termelését

Aradszki András (KDNP) a klímaváltozás súlyos következményeire hívta fel a figyelmet az országgyűlésben, hangsúlyozva: egy hosszan tartó folyamat közepén vannak.

Aradszki András, a KDNP országgyűlési képviselője

Kitért a párizsi klímacsúcs megállapításaira, és azt mondta, a klíma-vészhelyzet egyik legfőbb okozója az energiatermelés. Idézte a nemzetközi energiaügynökség tavalyi kiadványát is, és kiemelte: a globális klímavédelmi célokat úgy kell megfogalmazni, hogy az atomerőművek, a megújuló energiák hozzájárulását jelentősen növelni kell.

Egyúttal csökkenteni szükséges a szén-dioxid kibocsátású szenes erőművek termelését. Emlékeztetett a kormány által elfogadott dokumentumra, amely 2030-ig a hazai villamosenergia-termelés 90 százalékát klímabaráttá kívánja tenni. Ennek fontos része a Paks1 erőmű működtetése, és az elindult Paks2 beruházás. Azt kérdezte: a paksi erőművek milyen mértékben járulnak hozzá a klímavédelmi célokhoz?
    
Süli János, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter közölte: Magyarország villamosenergia-igénye folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban, és az import is ennek függvényében alakult.
    
Hozzátette: az a szándék, hogy megújuló energiák arányát növeljék, ezt pedig atomerőmű nélkül nem lehet megoldani, ahogy a klímavédelmi célkitűzéseket sem lehet enélkül megvalósítani. A paksi erőmű új blokkjaival új kapacitások jönnek létre, és az ellátás szempontjából is ki tudják elégíteni a célokat - rögzítette.
    
A képviselő a választ elfogadta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!