Átadták az Európai Polgár Díjakat Budapesten

Átadták az Európai Polgár díjakat pénteken Budapesten a magyar kitüntetetteknek: a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművésznek és Varga Erika divattervezőnek, a Romani Design alapítójának.

Lővei AndreaLővei Andrea, az Európai Parlament (EP) magyarországi irodavezetője (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Lővei Andrea, az Európai Parlament (EP) magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője elmondta, az EP által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. Az elmúlt években a díjazottak között volt Böjte Csaba ferences szerzetes és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója – tette hozzá.

Herczegh AnitaHerczegh Anita, a köztársasági elnök felesége (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a NOE-t méltatva azt hangoztatta, a szervezet három évtizede áll ki a család értékei, a gyermekvállalás szépségei mellett, javaslatokat tesz a mindenkori kormánynak. Az egyesületet a díjra Gál Kinga és Hölvényi György európai parlamenti képviselők terjesztették fel.

Gál KingaGál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője

Gál Kinga köszöntőjében úgy fogalmazott, Európa jelenleg az „üres bölcsők” kontinense, ezért most még nagyobb jelentősége van az olyan szervezeteknek, amelyek a gyerekvállalást értékként jelenítik meg.

Hölvényi GyörgyHölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt európai parlamenti képviselője (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Hölvényi György kiemelt sikernek nevezte, hogy az Európai Parlament olyankor díjaz egy a családi értékek mellett nyíltan kiálló, és a házasságot egy férfi és egy nő közösségének tekintő szervezetet, amikor rengeteg támadás éri a családokat.

Szvorák Katalint Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző méltatta, a beszédet Kudlik Júlia, a Magyar Televízió örökös tagja olvasta fel. Szörényi Levente kiemelte, Szvorák Katalinnak eddig mintegy 3700 koncertje volt három kontinens 40 országában, elsőként készített gyerekeknek szóló népdallemezt, és CD-t jelentetett meg az agyvérzéses betegek gyógyulásáért is. Szvorák Katalint Szájer József európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra. Szájer József a művészt igazi európai polgárnak nevezte, mivel európaiként tiszteli nemzetét, büszke rá, hogy része egy közösségnek, tartozik valahová, polgárként pedig egész nemzetének közösségét és múltját magában hordozza a népdal által.

Varga Erikát, a Romani Design alapítóját Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára méltatta. Úgy fogalmazott, Varga Erika megtestesíti azokat a roma értékeket, amelyeket az általa tervezett alkotások is képviselnek: az életörömet, a szabadságot, a családi tradíciók tiszteletét, az értékek generációkon való átadását, az identitás bátor felvállalását. Varga Erika a világ első roma stúdiójának alapítója, és oktatási, szociális területen is komoly sikereket ért el, emellett egy roma gyermek és ifjúsági magazin főszerkesztője is – tette hozzá.

A divattervezőt Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke terjesztette elő a díjra. Videóüzenetében azt mondta, Varga Erika saját közösségét próbálta szolgálni és egyik kulcsfigurája lett a magyarországi roma felzárkóztatásnak.

Gál Kinga EP-képviselő (Fidesz), Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke és Hölvényi György EP-képviselő (KDNP)Gál Kinga EP-képviselő (Fidesz), Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke és Hölvényi György EP-képviselő (KDNP)

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) célja az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok érdekeinek képviselete. A NOE tevékenységével hozzájárul az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékek gyakorlati megvalósulásához. Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenéjében egyesíti az egyházi dallamokat a magyar népdalokkal. Művészi tevékenységével az európaiságot, az együvé tartozást énekszóval fejezi ki. Zeneakadémista növendékeivel egy teljes Közép-Európát átszelő, eredeti nyelveken megszólaltatott albumot is kiadott. Varga Erika, a Romani Design alapítója a cigány viseleti hagyományokat és azok motívumkincsét helyezi át modern európai kontextusba. Fontosnak tartja a roma fiatalok mentorálását, identitásuk megőrzését és a roma kultúra hagyományainak továbbvitelét. A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról. Az elismerésben részesülők mindegyike meghívást kap az októberi brüsszeli díjátadóra is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!