Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun megye: 5 kereszt
Baranya megye: 12 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 4 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Átadták az új román közösségi házat Battonyán

Átadták a 110 millió forint kormányzati támogatásból felépített román közösségi házat a Békés megyei Battonyán csütörtökön.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke közölte: rombolni kétféle módon lehet.

Az egyik után csak pusztaság marad; a másikat újjáépítés követi – közölte.

Battonyán utóbbi valósult meg, ugyanis az egykor itt állt román ortodox parókuslakást lebontották, helyére építették meg a közösségi célokat ellátó épületet

 

– mondta.

Németországban, a Benelux- és a skandináv államokban azonban az előbbi zajlik, ott az egyházakat, azok épületeit, tanításait vagy átalakítják egészen más célokra, vagy teljesen elpusztítják – vélekedett.

A politikus szerint az is rombolás, ha az európai közösségnek vannak első- és másodrendű polgárai. Ezzel arra utalt, hogy Románia, Bulgária és Horvátország még mindig nem tagja a schengeni övezetnek, ami  sok családnak okoz problémát, emellett Magyarország számára is gazdasági és turisztikai nehézségekkel jár. „És rombolja az összeurópai eszmét“ – fogalmazott.

Az államtitkár rombolásnak nevezte azt a strasbourgi gyakorlatot is, amely „helyszíni tapasztalat nélkül kritizálja“ a Magyarországon élő nemzetiségek oktatási helyzetét. „Mindent megadunk, amit lehet“ – húzta alá, hozzátéve, hogy csak aznap három különböző városban (Gyulán, Eleken és Battonyán) jártak, és úgy látták: mindenhol fejlődik a román nemzetiségi oktatás, nő az intézményekben tanuló diákok száma.

A strasbourgi rossz döntések a magyar és a román nemzet közti jó viszonyt rombolják - mondta.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) elnöke kifejtette, a battonyai közösségi ház helyén egykor álló papi lakást a román ortodox egyház átadta nekik, helyette szintén magyar kormányzati támogatásból új parókuslakást vásároltak. Így tudott az MROÖ új házat építeni, amely „Battonya éke lesz“.

Az elnök köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a fejlesztésre és működtetésre adott 1,8 milliárd forintért.

Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló elmondta, a közösségi házban 100-120 fős, akár iskolai és óvodai rendezvények is tarthatók; van benne egy háromszemélyes vendégszoba, konyha és több mosdó. A tetőtér a későbbiekben beépíthető, így tovább növelhető a férőhelyek száma.

Hozzátette, felújították a mellette lévő, klubhelyiségként funkcionáló épületet is, korszerűsítették a fűtést, szigetelték a falakat.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közeljövőben forrást kell találni a battonyai román ortodox templom felújítására is, mert beázik és esik le a vakolata.

Kreszta Traján szólt arról, hogy Battonyán mintegy 400, Romániából áttelepült család él, a földrajzi közelség okán szokták a Békés megyei települést Arad kertvárosaként is emlegetni. Sokan naponta ingáznak Aradra, a schengeni csatlakozás és új határátkelők megnyitása számukra nagyon fontos lenne – jegyezte meg.

Hozzátette, több román család gyermeke tanul a helyi iskolában, így a battonyai az egyik legjobb román nyelvi képzést nyújtó magyarországi közoktatási intézmény. Az iskolába mintegy 120, a román óvodába 45 gyerek jár Battonyán – közölte.

A szószóló elmondta, az energiaköltségek növekedése miatt a magyar kormány gyermekenként 20 ezer forinti támogatást biztosít, amelynek felét az iskolák, felét a MROÖ kapja meg, utóbbi oda juttatja majd el a pénzt, ahol nagyobb szükség lesz rá.