Átadták a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központját

A protestáns segélyszervezet logisztikai központjára 354 millió forintot fordítottak.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke; Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője; Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke és Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány alelnöke (balról jobbra) átadja a Baptista Szeretetszolgálat új logisztikai és raktárközpontját a pákozdi ipari parkban 2020. március 4-én. (FOTÓ: MTI / Vasvári Tamás)

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a szerdai átadáson hangsúlyozta, hogy a szeretetszolgálat a szükséget szenvedő emberek életét változtatja meg, hittel és szakértelemmel segít a rászorulókon Magyarországon és a határon túl egyaránt.

A raktár megépülésével és az eszközpark bővítésével jelentősen javul a szervezet karitatív tevékenységének hatékonysága, így pedig a hátrányos helyzetű családok reintegrációjának lehetőségei is szélesednek – hangsúlyozta az államtitkár.

Közlése szerint a Baptista Szeretetszolgálat 638 millió forint európai uniós pályázati forrást nyert el szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi létesítmények megújítására és bővítésére. Pákozd mellett más helyszíneken: Békésen, Miskolcon, Mátészalkán és Bükkszentmártonban is voltak hasonló fejlesztések.

Soltész MiklósSoltész Miklós államtitkár, a KDNP alelnöke a Baptista Szeretetszolgálat új logisztikai és raktárközpontjában a pákozdi ipari parkban 2020. március 4-én. (FOTÓ: MTI / Vasvári Tamás)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke kiemelte: a kormány 4,5 milliárd forinttal támogat kilenc karitatív szervezetet céljaik elérésében. Ezek közül hét keresztény, egy izraelita, illetve a Vöröskeresztet is segítik, hogy raktárakat, szociális intézményeket építsenek és újítsanak fel szerte az országban. A kereszténydemokrata államtitkár megemlítette, hogy az Európai Unió 2021 és 2028 közötti támogatási időszakában nagyságrendileg ötmilliárd forintnyi támogatást szeretnének biztosítani a karitatív szervezeteknek további terveik megvalósításához.

Soltész Miklós elmondta, hogy 2010 óta hat karitatív szervezet több mint 1 milliárd 650 millió forint értékű árut juttatott el 650 ezer embernek. Örömének adott hangot amiatt, hogy a különböző élelmiszerláncok felajánlásaikkal egyre inkább támogatják e szervezetek munkáját.

Baptista Szeretetszolgálat logisztikai központjaTessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a pákozdi logisztikai központ korszerű hátteret biztosít a baptisták humanitárius feladataihoz, az adománygyűjtő pont pedig a térség rászorulói mellett nagy segítséget nyújt a rászorulók gyorsabb eléréshez krízishelyzetekben.

Hári Tibor, a projekt szakmai vezetője közölte, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) elnyert forrásból az 1700 négyzetméteres pákozdi objektumban a raktár mellett egy százfős oktatási terem, valamint negyven dolgozó számára iroda létesült. A projekt keretében gépjárműveket, raktári berendezéseket, karitatív segélyezésre, menekítésre használható eszközöket is beszereztek. A projektvezető közölte: Békésen megújult egy női lakóotthon, Mátészalkán regionális logisztikai központ létesült, Miskolcon kibővült a szenvedélybeteg nők rehabilitációs lakóotthona, Bükkszentmártonban pedig a nevelőszülői hálózatban lévő szülők és gyerekek ideiglenes elhelyezésére szolgáló épület újult meg és bővült ki. A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint az 1996 áprilisában alakult Baptista Szeretetszolgálat csaknem háromezer munkatárssal és több száz önkéntessel végzi tevékenységét országszerte és a világ számos országában. A HUBA Rescue 24 speciális mentőcsapata a világ bármely válságövezetében 24 órán belül képes megkezdeni a segítségnyújtást.