Átadták a katolikus gimnáziumot Tatabányán

Átadták Tatabányán kedden a Szent Margit Katolikus Gimnáziumot, amelynek épületét a százhúsz éves, leromlott állapotú egykori Bányakórház felújításával alakította ki a Székesfehérvári Egyházmegye a Modern városok program részeként.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: Szent Margit és a bányászok védőszentje, Szent Borbála tiszta életet élt, ha a két szent lelkisége megmarad az intézményben, megérte az a hatalmas beruházás, amelyet az egyházmegye elvégzett.

Bencsik János, a Tatai-medence fideszes országgyűlési képviselője elmondta, az intézmény a Tatabányán már évtizedek óta működő óvoda és általános iskola nevelési kínálatát egészíti ki. A Szent Erzsébet Óvodában 170 gyermeket gondoznak, a Szent Margit Általános Iskolában 272 diák tanul.

Hozzátette, az intézmény végleges elkészültéig szükség lesz még a jelenleg szerkezetkész aula és a tornacsarnok befejezésére, illetve az udvar rendezésére.

Az épületet Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke áldotta meg.

A leromlott állagú, 120 éves ingatlant 2016 őszén kapta meg a Magyar Katolikus Egyház. A területen a nem hasznosítható épületeket elbontották, de eredeti állapotába állították vissza a kórház helyi védettséget élvező homlokzatát.

A régi kórház területén tucatnyi rossz állapotban lévő építményt kellett elbontani, több mint tízezer köbméter építési törmeléket hordtak el. Az épületbe 2000 köbméter betont, 180 tonna vasat építettek be. Szinte mindent egyedileg kellett legyártatni a régi épületrészhez, így készült el száznegyven ajtó és kétszáz ablak.

A főépületben 12 osztályos gimnáziumot alakítottak ki kápolnával, szaktantermekkel, csoporttermekkel, könyvtárral, laborokkal, informatikai helyiségekkel az ingatlan alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával.

A gimnázium épületében felmenő rendszerben, nyolc év alatt 12 osztályban 400 fiatalra számítanak, az első tanév hat osztállyal indul el az új intézményben.

A Bányakórházat a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat építette 1900-ban, ez a megyeszékhely egyik legrégibb középülete. Az ingatlan harminc évig üresen állt, korábbi tulajdonosa, a megyei önkormányzat többször próbálta értékesíteni, közben az épület állapota teljesen leromlott, életveszélyessé vált.

A kórház a száz évvel ezelőtti bányásztelepülés központjában található, közelében van a Jászai Mari Színház, a Tiszti Kaszinó, a Szent István-templom és a település első községházája.

A tatabányai óváros régi arculatának helyreállításán folyamatosan dolgoznak, korábban megújult a színház, a volt községháza, a környék közparkjai és korhű állapotába állították vissza a kaszinót, szintén kormánytámogatással.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!