Átadták a Megmaradás Házát Szatmárnémetiben

Átadták a több mint másfél milliárd forintból felépített, közösségi és lelki térként funkcionáló Megmaradás Házát csütörtökön az erdélyi Szatmárnémetiben.

Semjén Zsolt Szatmárnémetiben

Az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a római katolikus székesegyház mögött kialakított, nagyobbrészt a magyar kormány támogatásával létrehozott épület avatóján hangsúlyozta, ez a létesítmény egyszerre jelenti és jelzi a magyarok kereszténységhez, illetve magyarsághoz való hűségét.

A nemzet és a kereszténység nem egymással szemben álló, hanem egymásra mutató valóság, minden nemzetnek, nemzetrésznek és nemzetiségnek pedig az küldetése, hogy ezt a valóságot megtartsa.

Semjén Zsolt SzatmárnémetibenKereskényi Gábor polgármester, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára és Pataki Csaba, a Szatmár megyei tanács elnöke átadja a több mint másfél milliárd forintból felépített, közösségi és lelki térként funkcionáló Megmaradás Házát Szatmárnémetiben 2022. szeptember 8-án. A római katolikus székesegyház mögött kialakított, nagyobbrészt a magyar kormány támogatásával létrehozott, 2500 négyzetméter alapterületű, többfunkciós épületben olyan közösségi tereket hoztak létre, ahol bemutatókat, időszakos kiállításokat, rendezvényeket, valamint lelki foglalkozásokat és előadásokat egyaránt rendezhetnek (Fotó: Miniszterelnökség / Botár Gergely)

A kereszténység és a magyarság összetartozását hangsúlyozva azt mondta, a Szent István által felépített magyar nemzeten „nem fognak az évszázadok”, , történelmében akkor volt lehetőség gazdagodásra, amikor hűséges volt az államalapító örökséghez, és akkor torkollott ez katasztrófába, amikor akár jobbra, akár balra „lecsúsztunk a Szent István-i útról” – fejtette ki.

Semjén Zsolt Szatmárnémetiben

Az épület létrehozásához nyújtott kormányzati segítségégre utalva Semjén Zsolt azt mondta, az egyes véleményekkel ellentétben a kabinet nem „másokat” támogat, hanem „önmagunkat támogatjuk, mert az országhatárokon belül és kívül egy nemzet vagyunk”.

Csak akkor van magyar megmaradás, ha minden nemzetrész megmarad – hangoztatta a kormánypárti politikus, hangsúlyozva, ezt kötelessége támogatnia a magyar államnak.

Semjén Zsolt SzatmárnémetibenSchönberger Jenő szatmári megyéspüspök az eseményen elmondta, a 2500 négyzetméter alapterületű, többfunkciós épületben olyan közösségi tereket hoztak létre, ahol bemutatókat, időszakos kiállításokat, rendezvényeket, valamint lelki foglalkozásokat és előadásokat egyaránt rendezhetnek.

Semjén Zsolt Szatmárnémetiben

A több mint másfél milliárd forint értékű beruházás során az épületet összekötötték a mellette lévő 4400 négyzetméteres, a fejlesztés során parkosított területtel, valamint építészetileg és esztétikailag is összhangba hozták a 2021-ben felújított székesegyház külső homlokzatával - mondta a megyéspüspök.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere elmondta, a székesegyház tavalyi rekonstrukcióját követően folytatódik Szatmárnémeti történelmi városközpontjának fejlesztése.

Semjén Zsolt Szatmárnémetiben

Az önkormányzat felújíttatta saját ingatlanjait, folytatja a magánépületek rekonstrukcióját és tervben van a Pannónia Szálló megújítása is - tette hozzá a városvezető.

Az eseményen köszöntőt mondott Turós Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Semjén Zsolt Szatmárnémetiben

A háromszintes épületben imatermeket, egy nagyobb, 190 férőhelyes és négy kisebb előadótermet, illetve 160 ember befogadására alkalmas rendezvénytermet alakítottak ki. Az itt megszálló vendégek pedig tíz, egyenként két-két ággyal és saját fürdőszobával rendelkező vendégszobát használhatnak, az ő kényelmüket kávézó és 52 férőhelyes parkoló egyaránt szolgálja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!