Az Országgyűlés megszavazta a rendkívüli jogrendet

Egyszerre cél a védekezés hatékonysága, az emberéletek megóvása, valamint az ország működkőképességének a fenntartása – hangsúlyozta felszólalásában Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

 

Fidesz: most az összefogás és a pontos tájékoztatás a legfontosabb

A törvény vitájában Kocsis Máté (Fidesz) hangsúlyozta: most a legnagyobb hangsúlyt az összefogásra és a pontos információkra kell helyezni. A rendkívüli jogrendről szóló javaslat pedig azért fontos, mert lehetőséget ad a kormánynak a gyors és hatékony beavatkozásra – hangsúlyozta.

Kifejtette: a járvány egész Európában felszálló ágban van, egyre több a fertőzött, a kórházi kezelésre szoruló és a halálos áldozat is. Mivel a járvány terjedése felgyorsult, az egészségügyi rendszer több országban a végsőkig leterhelt, kapacitásai határán jár – közölte. Hozzátette: Ausztria több kórháza is kapacitásproblémákkal küzd.

Úgy vélte, a nemzetközi kitekintés azért fontos, mert a tavaszi tapasztalatok is azt mutatták, hogy ami tőlünk nyugatra bekövetkezett, nagy eséllyel itt is megtörténhet, ezért is jó, hogy a kormány az osztrák mintát követi. A visegrádi országokban sem jó a helyzet, ott is egyre nehezedik a terhelés az egészségügyi szektoron – fűzte hozzá.

Kocsis MátéKocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Azt mondta: csaknem minden ország drasztikus intézkedéseket hozott, több ország is bevezette a rendkívüli jogrendet, sőt van, ahol tavasz óta életben van. A képviselő kiemelte: szükség van a járvány terjedését korlátozó gyors és hatékony intézkedésekére, ezért jó, hogy a kormány a rendkívüli jogrend meghosszabbítását kérte az Országgyűléstől. A parlamenti döntéshozatal általában két-három hét, de ez most nem fér bele, akár órákon belül készen kell állnia a kormánynak döntések meghozatalára, egészségügyi és gazdasági lépések megtételére – fogalmazott.

Megjegyezte: csökkenteni kell a megbetegedések számát, ez is gyors és hatékony intézkedéseket kíván. Közölte: most felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal, és ha mindenki betartja a szabályokat, együtt sikerülhet megfékezni a járványt. Azonban így is óriási feladat előtt állnak az egészségügyben dolgozók, ezért fontos, hogy az ország vezetése és a pártok egységesen álljanak mögöttük – mutatott rá.

Kocsis Máté azt mondta az ellenzéknek, hogy a védekezésnek nemcsak a parlamenti szavazás a módja, hanem az álhírek terjesztésének abbahagyása is. Ezért azt kérte, hívják vissza Korózs Lajost a népjóléti bizottság éléről. Most az emberek riogatása jóval nagyobb kárt okozhat, mint járványon kívüli helyzetben – vélekedett.

Úgy látja, a 90 napos határidő reményt adhat az embereknek, hogy ennyi idő után a helyzet érdemben megváltozhat, és jó esély van arra, hogy az oltás ezen időszakon belül megérkezik.

 

KDNP: Kellő mozgásteret ad a törvényjavaslat a kormánynak

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy száz éve nem látott világjárvány söpör végig a világon. Szerinte a koronavírus-járvány első hullámában hozott kormányzati döntések helyesek voltak és bizonyítottak, hatékonyságuk egyértelmű.

Simicskó IstvánSimicskó István, a KDNP frakcióvezetője (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Fontosnak nevezte, hogy mindenki támogassa a koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. Közölte, ez az előterjesztés adja meg a kellő mozgásteret a kormánynak a járvány elleni hatékony védekezéshez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslatban szerepel a kilencvennapos időkorlát, amelynek kimaradását tavasszal kifogásolta a baloldal.

Ismertetve a szerdától hatályos intézkedéseket, azt mondta, egyszerre cél a védekezés hatékonysága, az emberéletek megóvása, valamint az ország működkőképességének a fenntartása.

Hollik IstvánHollik István, a KDNP országgyűlési képviselője (Archív fotó: MTI / Bruzák Noémi)

A törvényjavaslat vitájában felszólalt Hollik István KDNP-s képviselő is, aki arról beszélt: nehéz helyzetben vagyunk, akárcsak egész Európa, a helyzet kezeléséhez pedig gyors és hatékony kormányzati intézkedésekre van szükség.

Hangsúlyozta: az elsődleges szempont továbbra is az emberélet védelme, az egészségügyi ellátás biztonsága és Magyarország működőképességének fenntartása.

Hollik István örömtelinek nevezte, hogy a Jobbik megszavazza az előterjesztést, ám felkérte képviselőiket, ne terjesszenek álhíreket a vakcina-beszerzésről. Azt kérdezte, „miért akarják követni Korózs Lajos példáját és miért terjesztenek hazugságokat”.

A képviselők 180 igennel, egy nem ellenében megszavazták a rendkívül veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!