Az RMDSZ sikere az egész magyarság sikere - RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese szerint elfogadhatatlan az RMDSZ gyengítése – hangzott el a szövetség 15. kongresszusán, Marosszentgyörgyön. A tanácskozás fókuszában a családtámogatás állt – derül ki az MTI és a Székelyhon.ro összefoglalójából.

RMDSZ-kongresszusNovák Katalin, a magyar kormány családügyi minisztere, a Fidesz alelnöke; Florin Citu román miniszterelnök; Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese és Semjén Zsolt magyar kormányfő-helyettes, a KDNP elnöke

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a pénteki kongresszuson tartott beszédében elmondta: a KDNP és az RMDSZ viszonya már a kezdetektől fogva nemcsak partneri, hanem baráti viszony is.

A KDNP a kezdetektől fogva RMDSZ-párti azért, mert magyarpártiak vagyunk. Ha neadjisten egyszer az RMDSZ megroppanna, Bukarestbe nem más párt fog kerülni, hanem senki. Ezért tehát minden elfogadhatatlan, ami az RMDSZ-t gyengíti!

– hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Megemlítette: az RMDSZ nemcsak az erdélyi magyarságért felelős, hanem a többi külhoni nemzetrészért is, hiszen ami Erdélyben történik, az példa és hivatkozási alap mások számára is. Semjén Zsolt kitért arra is, hogy az erdélyi magyarság soha nem kért olyat, ami ne volna általánosan elfogadott az Európai Unióban.

A politikus emlékeztetett: Erdély, Románia vonatkozásában semmilyen lényegi döntés nem születhet Budapesten, amit előtte nem beszéltek meg Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

Semjén Zsolt

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a kongresszusi küldöttekhez, de a román pártelnökökhöz és miniszterelnökhöz is szólva kijelentette: Magyarországnak és Romániának az az érdeke, hogy minél jobbak legyenek a román-magyar kapcsolatok. Megjegyezte: Ukrajnával Magyarországnak is ugyanaz a gondja mint Romániának, az ott hozott törvények ugyanúgy sújtják a magyar nemzeti közösséget, mint a románt. A többi országgal viszont Magyarország ki tudott egyezni. Megemlítette: Szerbiában megvalósult a magyar közösség kulturális autonómiája.

Teljes szerb-magyar történelmi kiegyezés történt. Ha a szerbekkel meg tudtuk ezt tenni, miért ne tudnánk megtenni a román barátainkkal is”

– jelentette ki a magyar kormány miniszterelnök-helyettese.

Ha elfogadnánk azt, hogy léteznek olyan jogok az EU-ban, amelyek más nemzetrészeknek járnak, nekünk pedig nem, azt fogadnánk el, hogy kevesebbek vagyunk a többi európai nemzetiségnél, nemzetrésznél. Ami pedig nem igaz.

Senkinél nem vagyunk kevesebbek. Ami másnak lehet, az nekünk is lehet, ami másnak szabad, az nekünk is szabad, ami másoknak jár, az nekünk is jár”

– fogalmazott Semjén Zsolt megemlítve, hogy mindenki, aki magyar állampolgár akart lenni, magyar állampolgárrá válhatott.

Semjén Zsolt az RMDSZ-kongresszuson

A kongresszus megnyitóján Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Magyarország családokért felelős tárca nélküli olvasta fel Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke üdvözletét.

A miniszterelnök Kós Károly száz éve megfogalmazott intését idézte: “csak az lehet a miénk, amit ki tudunk magunknak harcolni”. Hozzátette: Bukarestben éppúgy, mint Brüsszelben.

Nyelvünk, keresztény kultúránk és identitásunk védelmében mi, magyarok még mindig csak magunkra számíthatunk. Mindez pedig arra kell ösztökéljen minket, hogy jövő tavasszal közös erővel védjük meg a magyar nemzetpolitika 2010 óta kiharcolt vívmányait”

– fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Novák Katalin a magyarországi családpolitika határon túlra is kiterjedő intézkedéseinek említésével egészítette ki az üzenetet.

Az a célunk, hogy jó legyen magyarként élni, magyar gyermeket nevelni, biztonságban békességben, szeretetben. Ez a garanciája annak, hogy végül a jövőt mi, magyarok nem mások ellenében, hanem másokkal együtt nyerjük meg”

– fogalmazott.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszöntőjében megemlítette: a kisebbségi politikusoknak a közösség érdekéért és a szülőföldért is kell politizálniuk. “Jöjjön el az a pillanat, amikor a két érdek képviseletében ne legyen önökben belső konfliktus” – kívánta a kongresszusi résztvevőknek.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke arról beszélt: a Magyarország határain kívüli magyar szervezetek számára fontos, hogy bírhatják a többi szervezet szolidaritását.

Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke azt hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarság egysége példa a felvidéki magyarság számára.

Mezei János, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke ígérte, hogy pártja részt vesz az RMDSZ mellett a csapatmunkában.

A kongresszuson felszólalt Florin Cîţu román kormányfő, Ludovic Orban, a koalíciós kormánypárt, a nemzeti liberálisok (PNL) elnöke, házelnök és Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is. Eltérő nézőpontból, de mindannyian méltatták az RMDSZ pozitív szerepét a román belpolitikában.

Kelemen Hunor, a Szívügyünk a család mottóval zajló kongresszuson elhangzott politikai tájékoztatójában kitért a kormányzati szerepvállalásra, a kormányválságra, s a további tervekre is. Elmondta: továbbra is hiszi, hogy a korábbi, hárompárti koalíciót vissza lehet állítani.

Semjén Zsolt és Kelemen HunorSemjén Zsolt, a magyar kormány miniszterelnök-helyettese, a KDNP elnöke és Kelemen Hunor, a román kormány miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 15. kongresszusán az erdélyi Marosszentgyörgyön (Fotó: MTI / Kiss Gábor)

Kongresszusi beszámolójában úgy értékelte:

az RMDSZ-nek sikerült partneri együttműködést kialakítania az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel, az egyházakkal és a magyar kormánnyal, és továbbra is szövetségként kell folytatnia a politizálást ahhoz, hogy a romániai magyaroknak a jövőben is legyen politikai képviseletük.

A bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Kelemen Hunor szerint a kormányválság megoldására a legjobb megoldás a koalíció helyreállítása.