Az Unióban Magyarországon a 3. legmagasabb az oktatási területen kiadott oklevelek aránya

Az Eurostat nemrég friss adatokat közölt a felsőfokú végzettségek területenkénti megoszlásáról az Európai Unió országainak vonatkozásában. A felmérésből látható, hogy Magyarország az élvonalban van: a harmadik legmagasabb, pontosan 16% az oktatási területen kiadott oklevelek arány az összes végzetthez képest. Mindez azt jelenti, hogy az uniós országok közül 24-ben a magyar adatnál kevesebbet tesznek ki az olyan végzettséget adó diplomák, amelyeket az Eurostat az oktatási területhez sorol.

2010-hez képest a negyedével, 25%-kal nőtt az oktatási területen végzettek aránya, ami azt jelenti, hogy míg 10 évvel ezelőtt 8 000 fő végzett ezen a területen, addig most már 10 000 fő az Eurostat adatai alapján. Ma Magyarországon a felsőoktatásban már a harmadik legnépszerűbb képzési terület a pedagógusképzés, míg 2010-ben mindössze a 6. helyen állt. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy hazánkban egyre népszerűbb a pedagóguspálya, jóval több fiatal választja ezt a hivatást, mint a balliberális kormány utolsó évében.

Mindez alátámasztja azoknak a kormányzati intézkedéseknek is az eredményességét, amelyeket a pedagógus-utánpótlás magasabb fokú biztosításának érdekében hoztunk, így többek között a pedagógus-életpálya bevezetését, a minősítési rendszert, az állami fenntartásba vételt, vagy éppen a béremelést, hiszen átlagosan 50 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek az utóbbi években Magyarországon. Ma hazánkban ezeknek köszönhetően egyre többen választják a pedagógusi hivatást.

Rétvári Bence
a KDNP alelnöke

 

(Kép: 123RF)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!