Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun vármegye: 5 kereszt
Baranya vármegye: 12 kereszt
Békés vármegye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád vármegye: 3 kereszt
Fejér vármegye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron vármegye: 3 kereszt
Heves vármegye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom vármegye: 5 kereszt
Nógrád vármegye: 9 kereszt
Pest vármegye: 4 kereszt
Somogy vármegye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye: 5 kereszt
Tolna vármegye: 4 kereszt
Vas vármegye: 1 kereszt
Veszprém vármegye: 1 kereszt
Zala vármegye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Azbej Tristan: Afrika a kihívások, a lehetőségek és a jövő kontinense

Afrika a kihívások, a lehetőségek és a jövő kontinense, Magyarország nemzeti érdeke pedig az, hogy béke, jólét és erőszakmentesség honoljon ezen a kontinensen – mondta az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke pénteken Budapesten.

Azbej Tristan a 10. Hungary Helps Afrika Expo konferenciáján kiemelte: sem Afrika valódi méretét, sem közelségét nem érzékeljük eléggé, és tudomásul kell venni, hogy a jövő Afrikában fog eldőlni, csak az a kérdés, milyen jövő lesz.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke a Hungary Helps ösztöndíjprogramjának keresztféléves évzáró ünnepségén a Budahegyvidéki Református Egyházközség templomában a Böszörményi úton 2022. február 18-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Úgy vélte, van, aki a veszélyeket - a túlnépesedést, a klímaváltozás hatásait, a gazdaság fejetlenségét, az ebből fakadó fegyveres összetűzéseket, konfliktusokat, a vallás elleni erőszakot, keresztényüldözést – látja Afrikában és aggodalommal tekint rá.

Megjegyezte: a következő évtizedekben az óvatos becslések szerint az afrikai kontinens lélekszáma több száz millióval nő, de a gazdasági fejlődés várhatóan nem tud ezzel lépést tartani, hacsak nemzetközi összefogásban ezt nem tudják felgyorsítani. Azt mondta, ha bekövetkezik a népességrobbanás, az potenciálisan több száz millió Európába kívánkozó, oda elinduló embert jelent, és „nincs az a határvédelem, ami több száz millió embert meg tud állítani”.

Azbej Tristan szerint mások a lehetőséget látják Afrikában, és úgy vélik, a népességrobbanás és a helyi gazdaságok viszonylagos fejletlensége következtében Afrika „újra letarolható, kiszipolyozható kontinens, amit egy modern kori gyarmatosítással el lehet foglalni”

Kiemelte: a magyar kormány Afrikával kapcsolatban a pozitív partnerséget tartja követendőnek. Erkölcsi kötelességünk Afrikában megjelenni, és a kölcsönös tiszteleten és egyenjogúságon alapuló partnerség jegyében az afrikai jövőt közösen megteremteni – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: Magyarország nemzeti érdeke, hogy béke, jólét és erőszakmenteség honoljon ezen a kontinensen. Hozzátette: abban kell segíteni, hogy az afrikai emberek a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, és ez a szemlélete a Hungary Helps programnak is.

Nem a konfliktusokat, válságokat kell Magyarországra hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van - emelte ki.

Hozzátette: a Hungary Helps program célja reményt adni a rászoruló közösségeknek a helyben maradásra, ennek érdekében az elmúlt öt évben több mint ötven országban több mint félmillió embernek segítettek, hogy a migráció helyett a szülőföldön maradást válasszák.

Hangsúlyozta: Magyarország a humanitárius segítségnyújtással, a külkapcsolatok kiterjesztésével tud teret adni a helyi, regionális közösségek megerősítésének, az életkörülmények javulásának.

Az államtitkár elmondta, Magyarország a Hungary Helps program keretében 18 afrikai országban, 72 projekttel van jelen. Az ösztöndíjprogramban négy országból 87-en tanulnak Magyarországon, ők a diplomájuk megszerzése után hozzájárulhatnak az erős helyi közösségek megteremtéséhez.

Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, a segítségnyújtásnak kéz a kézben kell járnia a gazdaságfejlesztéssel. Magyarország célja, hogy erősítse a külgazdasági kapcsolatokat, hogy minél több magyar vállalat jelenjen meg Afrika piacain, és több magyar vállalat profitáljon abból, hogy ott van Afrikában. Megjegyezte: ennek a kölcsönös tiszteleten és a helyi igényeken kell alapulnia.

Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője, a Hungary Helps program jószolgálati nagykövete saját szerepét illetően arról beszélt, feladatának tartja összehozni az Afrikáért tenni akaró civil, állami, egyházi szervezeteket.

Mint mondta, a közép-kelet-európai országok, így Magyarország is partnerként tudnának segíteni az afrikai országoknak a diktatúrából demokráciába való átmenetben. Szólt arról is, Afrikának az egyik legnagyobb problémája a biztonság megteremtése, de ennek számtalan része van, így például az oktatás, „ami nélkül Afrikában nem lehet előre lépni”.

Hozzátette, a demográfia kérdése egyszerre óriási kihívás és lehetőség, amit szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni, és kiemelte, nagyon fontos a helyi egyházak bevonása a fejlesztésekbe. Szólt arról is, az afrikai közösség összetartása, családfogalma olyasmi, amit Európa is átvehetne.

A 10. Hungary Helps Afrika Expót, az Utazás Kiállítás egyidejű rendezvényét március 3-6-án tartják, idén 480 négyzetméteren 22 kiállító 18 afrikai ország képviseletében mutatkozik be.