Azbej Tristan: Azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség

Azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség az ukrajnai háború kapcsán – jelentette ki kárpátaljai látogatásán Azbej Tristan, a KDNP alelnöke, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Közölte, hogy a az ukrajnai háború következtében kialakult helyzet felmérése céljából tett szolidaritási látogatást Kárpátalján a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke, Luscsák Nílus meghívására.

Az államtitkár az Ungvártól ötven kilométerre fekvő nagybereznai görögkatolikus menekültszállás megtekintését követően emlékeztetett arra, hogy Magyarország a háború első percétől szolidáris az ukrajnai háború áldozataival.

Azonnal megnyitotta a határokat több mint egymillió ukrajnai háborús menekült előtt, számukra minden lehetséges felajánlást és segítséget felkínáltunk

 

 – fogalmazott.

Először Kárpátalján, rövidesen pedig Ukrajna belső vidékein is segítségnyújtási programok indultak, majd „a magyar kormányzati állami támogatás, segítségnyújtás elérkezett a háborús övezetbe is” – húzta alá Azbej Tristan.

tk

A segítségnyújtás léptékéről szólva kijelentette, hogy Magyarország 130 milliárd forint értékben támogatta az ukrajnai háború áldozatait. Magyarország egyebek mellett egy iskola, egy önkormányzati és egy egészségügyi központ újjáépítését is vállalta.

Azbej Tristan kiemelte: a segítségnyújtás kulcsszereplői a Kárpátalján tevékenykedő karitatív szervezetek és az egyházak. Szavai szerint a görögkatolikus püspökség 120 millió forintot kapott. A pénzt a Kárpátaljára menekült több mint 300 ezer ember ellátására, valamint nemzetiségtől függetlenül azoknak a kárpátaljai családoknak a megsegítésére fordították, amelyek elveszítették a fő kenyérkeresőket.

zl

Az államtitkár elmondta, hogy egész napos programján olyan görögkatolikus intézményekben fordult meg, amelyekben az ország belsejéből menekült családokat látnak el. Azbej Tristan közölte: a jelenlegi helyzetről egyeztetett a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel és velük együtt úgy látja, hogy „a legnagyobb problémát és a legnagyobb kihívást továbbra is a nagyszámú belső menekültnek az ellátása jelenti”.

Az államtitkár aláhúzta, hogy a legsürgetőbb és a legfontosabb lépés a vérontás beszüntetése, azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség.

Ez a magyar álláspont és amit ma ezen a látogatáson láttam, csak megerősít engem személyesen is ebben

 

– fogalmazott Azbej Tristan.

További fotók itt érhetők el az államtitkári látogatásról.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!