Azbej Tristan: a Hungary Helps híre a Fehér Házig jutott

A magyar kormány a szülőföldön boldogulást tekinti célnak – mondta a Hetek című lap pénteken megjelent, e heti számának nyilatkozva Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár szerint az Egyesült Államok kormánya szakított azzal a káros és embertelen szokással, ami a nemzetközi diplomáciában még jellemző, hogy eltitkolják közösségek szenvedéseit. Mint mondta, küzdeni kell azért, hogy mindenki számára biztosított legyen a hit szabad gyakorlása.

Azbej Tristan a Hetek című lapnak nyilatkozva, a washingtoni vallásszabadság-konferenciáról szólva rámutatott: jelentős súlyt adott az eseménynek, hogy azt az Egyesült Államok külügyminisztériuma rendezte, a legfontosabb üzenete pedig, hogy a lelkiismereti- és vallásszabadság alapvető emberi jog, amelyet a világ számos pontján megsértenek és küzdeni kell azért, hogy mindenki számára biztosított legyen a hit szabad gyakorlása.

Azbej Tristan (balra) és Jared Kushner (Fotó: Azbej Tristan blogoldala)

A helyettes államtitkár utalt rá: elképzelhető, hogy az egyik regionális utánkövető konferencia helyszíne Magyarország legyen.

Mint mondta, jelentős elismerés övezi a magyar program, a Hungary Helps erőfeszítéseit, amelynek Amerikában sokan hangot adtak. A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által vezetett delegáció konferencia kereteiben, kétoldalú találkozók és a washingtoni magyar nagykövetség által szervezett munkareggeli keretében is hangsúlyozta, hogy Magyarország a rászorulókat nem nagy szervezeteken keresztül, hanem közvetlenül és az ő igényeikhez igazítva segíti, mert így biztosan célba ér a támogatás.

A magyar kormány a szülőföldön boldogulást tekinti célnak"

– mondta. “Mi őszintén feltárjuk a problémákat: amikor keresztényeket üldöznek, akkor keresztényüldözésről beszélünk, amikor a jazidi etnovallási csoportot üldözik, akkor arról” – tette hozzá a helyettes államtitkár, majd rámutatott:

„ki merjük mondani, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon"

A politikust kérdezték Jared Kushnerrel való találkozásáról is (amelyről elsőként az S4C.News számolt be). Azbej Tristan válaszában kifejtette: az amerikai elnök főtanácsadója részleteiben ismeri a Hungary Helps észak-iraki munkáját, amelyhez „többes szám első személyben gratulált”. A főtanácsadó felvetette, hogy a magyar misszió az amerikai féllel együttműködésben tevékenykedjen a térségben. Mint mondta: „bátorító, hogy nem hétköznapi és néha félreértett munkánk híre a Fehér Házig is eljutott”.

Az interjú során rámutatott arra is: az amerikai kormányzat egyfajta pilot programként tekint Telszkuf település Magyarország által finanszírozott felújítására. Ismertette: hazánk a program 2016 novemberi indulása óta 4,5 milliárd forintot fordított segítő projektjeire.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!