Azbej Tristan: Kötelességünk személyesen, helyben segíteni az üldözött keresztényeknek

Erkölcsi, keresztény kötelesség személyesen, helyben segítséget nyújtani az üldözött keresztényeknek - mondta Azbej Tristan államtitkár csütörtökön Budapesten.

Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára beszédet mond a Hungary Helps program és partnerszervezetei munkatársainak tartott, a válságövezeti szolgálatra felkészítő, úgynevezett Veszélyes környezet tudatosság tanfolyam okleveleinek átadásán a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. szeptember 3-án. (MTI fotó: Soós Lajos)

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára a Hungary Helps program és partnerszervezetei munkatársainak tartott, a válságövezeti szolgálatra felkészítő, úgynevezett túlélőprogram elvégzése után beszélt erről.
    
A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség (MH) egyhetes tanfolyamát tizenegyen, köztük Azbej Tristan végezte el.
   
Az államtitkár az oklevél átvétele előtt hangsúlyozta: a Hungary Helps program munkatársainak feladata, hogy megbizonyosodjanak arról, a magyar adófizetők pénze valóban a rászorulókhoz kerül-e.
    
Hozzátette: ez a munka nem végezhető minisztériumi hivatalok íróasztalai mögül, csak személyesen.

Azbej TristanAzbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára (b) átveszi a Hungary Helps program és partnerszervezetei munkatársainak tartott, a válságövezeti szolgálatra felkészítő, úgynevezett Veszélyes környezet tudatosság tanfolyam oklevelét Bozó Tibor vezérőrnagytól a Magyar Honvédség Transzformációs Parancsnokság parancsnokától a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. szeptember 3-án. (MTI fotó: Soós Lajos)
    
Azbej Tristan megköszönte a honvédségnek, hogy „alaposan felkészültek" a Hungary Helps program munkájából, és így az államtitkárság munkatársai valóban hasznos kiképzést kaptak. A tananyag a válságövezetben előforduló nagyon sok veszélyre felkészítette a résztvevőket - mondta, példaként említve, hogy megtanulták felismerni az aknaveszélyt.
    
Kitért arra is: azáltal, hogy felkészültek a veszélyhelyzetekre, jobban megismerték támogatottjaik mindennapjait is. Hozzátette: nekik mindössze néhány napig kell elviselniük, túlélniük ezeket a körülményeket, azoknak azonban, akiken segítenek, az életük része a fenyegetettség.
    
Az államtitkár elmondta azt is: a koronavírus-járvány után elindítják a Hungary Helps önkéntesprogramját, és az önkéntesek felkészítésében is számítanak majd a honvédség segítségére.
    
Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központjának parancsnoka ismertette: a 2017-ben indult, eddig tíz alkalommal megtartott tanfolyam célja, hogy a diplomatákat és a civil szervezetek munkatársait felkészítse azokra a veszélyhelyzetekre, amelyekkel válságövezetekben találkozhatnak. A tananyagban a többi között térképismeret, aknaismeret, egészségügyi ismeretek, betegellátási, vallási és társadalmi ismeretek szerepelnek.