Azbej Tristan: Magyar-amerikai együttműködésben épül újjá Irak legnagyobb keresztény városa

Közösen építi újjá Irak legnagyobb keresztény városát, a Ninivei-fennsíkon fekvő Karakost az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) és a magyar kormány.

Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára

A USAID pénteki közleménye szerint az amerikai fél egy 330 ezer dolláros projektet jelentett be, amely száz olyan helyi vállalkozás és üzlet újjáépítését segíti, amelyeket az Iszlám Állam lerombolt. Emlékeztettek, korábban az infrastruktúra helyreállításában is közreműködtek.

A magyar kormány az elmúlt három évben összesen 1,4 millió dollárral segítette a Hungary Helps Programon keresztül a karakosi szír rítusú katolikus érsekséget az újjáépítésben, romeltakarításban, aknamentesítésben. A USAID közleménye szerint 2017 óta a kormány összesen 3,1 millió dollár értékben járult hozzá többek között iskolák újjáépítéséhez Karakos térségében.

A USAID és a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága tavaly decemberben kötött együttműködési megállapodást. Előzőleg Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke és amerikai vezetők is elismerően nyilatkoztak a Hungary Helps Programról.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár az együttműködés kapcsán tavaly decemberben hangsúlyozta: „az Amerikai Egyesült Államok befolyása a világpolitika alakításában meghatározó, ezért Magyarország számára kiemelt jelentőségű, hogy az üldözött közel-keleti keresztény közösségek megsegítésében közösek a törekvéseink az amerikaiakkal”.

Azbej Tristan nemrég lapunknak azt nyilatkozta, az amerikaiakkal „egyelőre két közös projekt indul. Az egyik a ninivei fennsíkról elüldözött keresztények visszatérését teszi lehetővé, kiemelten Karakos település rehabilitációjával. A másik esetben a szintén az Iszlám Állam népirtásának kitett jazidi kisebbség támogatásáról van szó. Hazánk az első ügy mellé egymillió eurót, a másodikhoz hatszázötvenezer eurót rendel. Ezzel a támogatással járulunk hozzá a keresztények és a jazidik helyben maradásához, ami nemcsak helyesebb, hanem olcsóbb is, mintha migránsként próbálnák őket befogadni Európában. A magyar kormány álláspontja világos: a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni”.

Hangsúlyozta, „Karakos a régió legnagyobb, ötvenezres keresztény települése volt, a templomokat is meggyalázó terrorállam érkezésekor azonban mindenkinek menekülnie kellett. A szentélyt lőgyakorlatra használták, a harcok során pedig a lakóépületek több mint egyharmada teljesen elpusztult. Mára több tucatra tehető azon lakóépületek száma, amelyeket magyar támogatással építettek újra, és lakosság mintegy fele már visszatért a városba”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!