Azbej Tristan: Magyarország a békét és a stabilitást támogatja

Magyarország olyan Európát képzel el, amelyik a békét és a stabilitást támogatja, nemcsak a közvetlen környezetében, hanem például Afrikában és a Közel-Keleten is – mondta az MTI-nek Stuttgartból telefonon nyilatkozva a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke szerdán.

Azbej Tristan – aki az Iszlám Állam által az iraki keresztények és jazidik ellen elkövetett 2014-es népirtás tizedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéssorozat nyitórendezvényén vett részt – hangsúlyozta: nem az eszkalációt, hanem minden esetben a békét kell elősegíteni.

Nem a migrációt kell támogatni, hanem lehetővé kell tenni, hogy az emberek, a közösségek a válságövezetekben is az otthonaikban maradhassanak”

– húzta alá.

Azbej

Az államtitkár elmondta: Nadia Murad iraki jazidi túlélő, az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett jószolgálati nagykövete felkérésére érkezett a megemlékezésre, hogy Magyarországot és a Hungary Helps programot képviselje.

A magyar jelenlétet az indokolja, hogy Magyarország elsőként figyelt fel az üldözött keresztények ügyére, és elsőként indított programot az áldozatok megsegítésére”

– hangsúlyozta, hozzátéve: 2016-ban nyújtottak először támogatást az áldozatoknak, és már akkor felismerték, hogy a keresztényekkel együtt szenvedő jazidi közösség is segítséget érdemel.

Azbej Tristan közölte: a magyar kormány különböző iraki humanitárius és újjáépítési projektek mellett összesen 1,1 millió euróval támogatta az iraki jazidi közösséget az elmúlt hat évben.

„Több ezer szexuális rabszolgaságnak kitett, súlyosan traumatizált nő ellátásához és rehabilitációjához járultunk hozzá annak érdekében, hogy a menekülni kényszerülő áldozatok minél nagyobb számban térhessenek vissza hazájukba” – magyarázta az államtitkár, hozzátéve: korábban személyesen is meglátogatott egy belsőmenekült-tábort Irakban, ahol a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével tanműhelyek, szakképző központok és pékségek létrehozását támogatták.

Elmondta továbbá, hogy a magyar kormány lerombolt épületek - köztük több egészségügyi központ - újjáépítését is támogatta.

Azbej Tristan ismertette: a jazidi népirtásnak több mint ötezer halálos áldozata volt, hatezer lány és nő került fogságba, és a vérontás miatt összesen félmillióan menekültek el Szindzsárból, akik közül mintegy 150 ezren még mindig belső menekültként „tengődnek napról napra”.

Rámutatott:

a népirtásról való megemlékezés nem csak a figyelemfelhívás miatt fontos. A cél megakadályozni azt, hogy ezeknek az embereknek az üldöztetése és diszkriminációja tovább folytatódjon”

– húzta alá az államtitkár, aki kitért arra is, hogy a Hungary Helps program keretében közvetlenül együtt dolgoznak a válságövezetek kiszolgáltatott lakosaihoz legközelebb álló keresztény egyházi szervezetekkel.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!